Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Is het noodzakelijk om een interactie effect uit te voeren als deze niet significant is? Je weet namelijk eigenlijk dat het effect heel zwak is. of toch meenemen in je analyse om je vooraf gestelde interactiehypothese te kunnen beantwoorden (effect van X1 op Y hangt wel af van X2 maar deze is niet significant)?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Lastig te zeggen; als de interactie niet significant is kan het soms zinvol zijn om het daarbij te laten. Dat gezegd hebbende, het kan soms toch zinvol zijn om alsnog naar simple effects te kijken.

Het kan zijn dat de interactie globaal niet significant is, maar dat er verschillen zijn die opvallen, of juist expliciet afwezig zijn die extra benoemd moeten worden. Misschien dat delen van de interactie namelijk overeenkomen met de hypothese, maar dat delen die niet verschillen het omnibus-effect naar niet-significantie trekken.

Het hangt dus een beetje van de onderzoeksvraag/hypothesen af of het alsnog zinvol is om naar simple effects te kijken. Maar het is op zich ook goed te verdedigen om niet naar simple effects te kijken, net als dat men niet naar post-hoc effects kijkt bij niet-significante hoofdeffecten.
door (63.5k punten)
Dank, en dan heb ik toch een vraag over de analyse bij opdracht 4.3. daarin zie je dat interactie geen significant effect is, maar als je dan naar de analyse kijkt, dan is dat er wel tussen NoDBxP (experience) en E-W (conditie) = p = 0,037. Kan dit?  Heeft dit ermee te maken dat de waarde van het effect tussen experience x condition1 = p = 0,054? (soort van net over de grens van de 0,05)?
Dat kan inderdaad; het interactie-effect toets iets anders dan de losse simple effects. Het interactie-effect evalueert eigenlijk in hoeverre de hoofdeffecten 'parallel' aan elkaar zijn, terwijl je bij de simple-effects verschiltoetsen aan het doen bent.
...