Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een MRA analyse uitgevoerd voor het moderende effect van openheid, als onafhankelijke variabele zelfstandigheid en als afhankelijke variabele arbeidssatisfactie. Ik ben inmiddels al een aantal weken met deze opdracht aan de gang, maar ik krijg het niet voor elkaar. Ik heb Z-variabelen gemaakt, een MRA uitgevoerd en de coeffienten ingevoerd in de syntax om een grafiek te produceren. Ik krijg echter elke keer maar twee lijnen in de grafiek. Terwijl in alle voorbeelden het er drie zijn. Openheid heeft ook meer dan twee niveaus. Wilt u mij alsjeblieft helpen??
Ik heb de syntax al weet niet hoe vaak nagekeken maar ik kan geen fouten vinden.
 
De foutmelding die SPSS laat zien is deze (inclusief het stukje output net boven de foutmelding):
 
if (groep = 3) Y_rico = b + d *1.
execute.

if (groep = 1) Y = (a -.c*1) + (( b - d*e) * X1).

>Error # 4007 in column 24. Text: .
>The expression is incomplete. Check for missing operands, invalid operators,
>unmatched parentheses or excessive string length.
>Execution of this command stops.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (160 punten)
bewerkt door
Zou je in een opmerking (of in een edit van je originele vraag) de foutmelding, die SPSS geeft, en de regel in je syntax waar die foutmelding op volgt, kunnen toevoegen? Dan kan ik snel zien wat er fout gaat. Dankjewel alvast!!!

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

De foutmelding die je krijgt is letterlijk:

>Error # 4007 in column 24. Text: .
>The expression is incomplete. Check for missing operands, invalid operators,
>unmatched parentheses or excessive string length.
>Execution of this command stops.

SPSS komt dus een fout tegen in kolom 24. De fout betreft de tekst "." - alleen een punt dus. Die foutmelding geeft SPSS net na de regel syntax waar de fout in zat. Die regel is in jouw geval:

if (groep = 1) Y = (a -.c*1) + (( b - d*e) * X1).

Al we dan karakters tellen om het 24ste karakter te zoeken, zien we daar inderdaad een punt staan (groen gemaakt):

if (groep = 1) Y = (a -.c*1) + (( b - d*e) * X1).

En inderdaad - die punt hoort er niet te staan. Kennelijk heb je die per ongeluk ingetypt toen je de 'c' intypte of copy-paste, of terwijl je door de syntax scrollde ofzo.

Als je die weghaalt, doet hij het wel. Tenzij er nog een andere fout in staat natuurlijk.

De moraal van het verhaal: als SPSS een foutmelding geeft, bestudeer die dan goed, en kijk welke fout je in je syntax gemaakt kunt hebben. Als je de tekst van de foutmelding niet goed begrijpt kun je meestal ook gewoon het commando er net boven bestuderen, want daar staat dan meestal een spelfoutje, of er ontbreekt een . op het einde (elk commando in SPSS moet worden afgesloten met een punt, vergelijkbaar met de puntkomma (;) waar je in R meestal commando's mee afsluit).

door (77.8k punten)
...