Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een variabele (mate van PTSS klachten) die niet normaal verdeeld is. N = 151. Nu zijn er twee outleirs, maar als ik die verwijder is de schaal nog niet normaal verdeeld. Kan ik de schaal ook transformeren? en hoe doe ik dat?
in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het is zelden nodig een variabele te transformeren, want de meeste analyses vereisen niet dat je steekproefscores normaal zijn verdeeld. Een t-toets bijvoorbeeld vereist wel dat je steekproevenverdeling normaal is verdeeld, zie http://oupsy.nl/help/112/wanneer-is-mijn-data-te-scheef-niet-normaal-verdeeld en http://oupsy.nl/help/215/hoe-toets-ik-of-een-variabele-normaal-is-verdeeld.

Dus de eerste vraag is of je wel echt moet transformeren. Waarom wil je transformeren?

Hoe je kunt transformeren hangt af van waarom je zou transformeren (welke transformatie je wil uitvoeren), dus daar is wat meer informatie voor nodig.

door (77.8k punten)
...