Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
De Mauchly's Test of Sphericity wordt, na uitvoering repeated measures in SPSS, niet gevuld. Het is nu niet na te gaan of de sphericity geschonden is.

Kan dit komen doordat ik maar twee metingen heb (design 2x2)? Zo ja, betekent dit dan dat ik de Mauchly's Test kan negeren?

Bij voorbaat dank,

 

Jasper
in Resultaten door (150 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Bij twee metingen is altijd aan de assumptie van sphericiteit voldaan, omdat er maar 1 paar is te vergelijken, waardoor het berekenen van de sphericiteit eigenlijk nergens op slaat. Daarom is het wijzelijk uit de output van SPSS gehouden door deze niet af te beelden.

(Sphericity is de situatie waarin de varianties van de verschilscores van alle verschillen tussen alle herhaalde metingen ongeveer gelijk zijn. Bij twee metingen is er maar 1 verschilscore, namelijk die tussen $t_0$ en $t_1$, en die is dus altijd gelijk aan zichzelf. Je hebt dus noodzakelijkerwijs altijd sphericity in dat geval.)

De mauchly's test mag bij twee herhaalde metingen worden genegeerd.
door (63.1k punten)
bewerkt door
...