Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks

Hallo lezer,

Het gaat over 2.3.2 vraag 3. Dan betrekking hebbende op het volgende:
Enkelvoudige analyses laten zien dat er in de testzinconditie geen verschil is tussen de score voor dicatator Hitler en dictator Martin, F(1, 121) = .432, p = .512, maar dat er in de niet-testzinconditie wel een significant verschil is, F(1, 127) = 17.44, p < .001. 
Welke enkelvoudige analyse moet er worden uitgevoerd? De one way ANOVA toch?
En wat vul ik dan bij dependant en factor in?
Wat ik ook invul ik krijg bovenstaande cijfers er niet uit!

Alvast Enorm bedankt!

Groetjes

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (210 punten)
Hallo,

bij het bestuderen van de stof kom ik op exact dezelfde vraag! Ik hoop dat hier nog een antwoord op komt. Anders docent direct mailen??

mvg

Willem
Hallo Willem,

Ik weet het exacte antwoord hierop niet meer. Maar asl je het vraagt in de Facebook groep van OPE wordt je vast snel geholpen. Daar wordt vaak snel en adequaat geantwoordt op je vragen.

Groetjes en heel veel succes!

Elana

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
De 'dependent' is de afhankelijke variabele. Bij een anova of een t-toets is dat altijd de interval- (of ratio-) variabele. In dit geval de score van de deelnemers. De factor bij een anova is de categorische (dus nominale of ordinale) variabele die zich manifesteert als de groepen die je wil vergelijken. In dit geval zijn dat er twee: 'dictator-naam' en 'aanweizgheid testzin'.

Met 'enkelvoudige effecten' worden hier de hoofdeffecten bedoeld (een interactie tussen twee factoren heet een 'tweeweg interactie' -> een 'eenweg interactie' is dus een interactie met maar 1 factor, oftewel, helemaal geen interactie, maar een hoofdeffect).
door (77.8k punten)
Hartelijk dank!
Ik heb werkelijk alle mogelijke analyses uitgevoerd; een one-way ANOVA, een Univariate ANOVA, een t-toets, allemaal met en zonder split-file optie om te proberen de groepen gescheiden van elkaar weergegeven te krijgen, maar ondanks alles krijg ik nog steeds niet de F en P waarden die zij in de terugkoppeling geven.

Ook heb ik jouw antwoord gevolgd en bij een one-way ANOVA (zonder split-file) de afhankelijke variabele (retentie score 5 minuten) in het "dependant" hokje geplaats, en de onafhankelijke variabele dictator in het vakje "factor". Nog krijg ik niet de F en P waarden die ze bij de terugkoppeling geven. Is dit een fout in de terugkoppeling of doe ik nog steeds iets niet goed?
Wellicht kan de docent de syntax plaatsen? Die moet je dan "runnen" in SPSS (nadat je het bestand "geheugencasus" hebt geopend.

mg

Willem
Ik heb inderdaad al een emailtje naar de docent gestuurd en een antwoord gekregen.
Gelukkig :)

Als iemand anders meeleest en zelf ook dit probleem heeft, laat een berichtje achter en dan post ik het antwoord.

Groetjes!
Ik blijf steken bij opdracht 2.2.2

Hoe moet ik 2 onafhankelijke variabelen invoeren bij de onafhankelijke t-toets: de naam van de dictator + de testzin wel of niet aanwezig? Bij Grouping Variable kan ik maar één variabele invoeren.
Dit is een aparte vraag - kun je die als aparte vraag stellen? Dan houden we het een beetje overzichtelijk.
...