Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Is het noodzakelijke bij een correlatieanalyse een OV en AV te hebben? Of kun je ook gewoon twee OV"s met elkaar laten correleren? M.a.w.: is het een voorwaarde dat je voor een correlatieanalyse een onafhankelijke en afhankelijke variabele hebt?
in Methodologie door (280 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Correlaties kenmerken zich door afwezigheid van afhankelijke en onafhankelijke variabelen. Het zijn slechts associatiematen, waarbij het niet uitmaakt welke variabele de 'voorspeller' is. Het is dus niet alleen niet noodzakelijk: er is gewoonweg geen sprake van OV's en AV's.

Om de vraag in je titel te beantwoorden (deze wijkt af van de vraag in de tekst): alle variabelen zijn geschikt voor een correlatie; echter is er voor iedere combinatie van type meetniveau een andere correlatiemaat geschikt. Pearson correlatie is enkel geschikt op twee variabelen van intervalniveau of hoger, en dan nog alleen wanneer de onderliggende relatie linear is.
door (61.8k punten)
...