Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In bron3.pdf wordt uitgelegd hoe je variabelen kunt hercoderen. In dit geval is het hercoderen nodig omdat er naast positieve stellingen ook negatieve stellingen geformuleerd staan. Wat mij opvalt is dat bij het hercoderen de “value labels“ niet worden aangepast. Ik vraag me af of je die zelf handmatig dient aan te passen, immers de score wordt nu omgedraaid, als de value labels ongewijzigd blijven kan ik niet meer nagaan wat de scores duiden. Klopt dit?

Vriendelijk dank voor het antwoord!
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (530 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het klopt dat wanneer je 'recode values into same variables' kiest de value labels zelf niet veranderen. Dat wil je eigenlijk ook niet, want je bent niet meer zozeer geinteresseerd in het item zelf, maar hoe de scores in het item relatief zijn aan de schaal. Een negatieve schaal heeft normaal hoge scores die 'laag' betekenen, je poolt die schaal om met de intentie dat hoge scores 'hoog' betekenen.

Je verwarring is echter zeer begrijpelijk. In de praktijk (en in latere cursussen) zul je daarom ook eigenlijk nooit bij hercoderen het originele item overschrijven, want er is geen manier meer om te zien of ompolen al was uitgevoerd. Om verwarring te voorkomen wordt er in de praktijk meestal gekozen voor 'recode into different variable'.
door (63.1k punten)
Hallo Ron,

Hartelijk dank voor het heldere antwoord. Het kwartje is gevallen, je past natuurlijk niet de antwoorden aan maar de scoreverdeling....Thanks!

Ik vraag me nu alleen nog af hoe ik in een dataset kan zien welke variabelen gehercodeerd zijn. Als ik bijvoorbeeld wil nagaan of de negatieve stellingen tov de positieve stellingen zijn gehercodeerd hoe controleer ik dat?

Dit staat niet beschreven in de bijbehorende bron, dus wellicht is het niet heel erg relevant, maar ik vraag het me af (en ik wil graag mijn eigen acties kunnen controleren of ik ze goed heb uitgevoerd).

Thanks again!
Ps: ik kan natuurlijk bij het uitvoeren van de hercodering “Transform/Recode into different Variables“ de nieuwe variabele een andere naam of toevoeging aan de naam geven, zodat ik kan zien welke variabelen aangepast zijn....
Got it! laat maar! thanks voor de uitleg!
...