Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste,

Ik wil de uitkomsten rapporteren van een factoranalyse (PAF met Direct o

Oblimin rotatie) zoals weergegeven in SPSS in een Factor Correlation Matrix:

Factor Correlation Matrix
Factor 1 2 3
1 1,000 -,084 -,480
2 -,084 1,000 ,037
3 -,480 ,037 1,000

Mijn poging (voor het gemak benoem ik de factoren nu even niet volgens inhoud ):

Factor 1 had een zwak negatief verband met factor 2 (-.08), factoren 1 en 3 hadden een matig negatief verband (-.48), en factoren 2 en 3 correleerden niet of nauwelijks (.04).

Kortom: Gaat het hier over Cronbach's Alpha dus wordt het (α = -.08) etc.?

Voelt naar beetje een domme vraag maar ik kan nergens op internet een antwoord hierop vinden frown...

Hartelijk dank alvast!

 

in Methodologie door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het betreft hier eigenlijk niets anders dan de correlaties tussen de factoren. Als er schalen gemaakt zouden worden waarbij ieder item gewogen wordt naar de factorlading, dan is bovenstaande tabel de correlatie tussen de hele schalen.

Deze is handig als extra controle. Je hoopt dat de gecreeerde factoren weinig met elkaar correleren (of in ieder geval onder de .70). Meer dan dat, en dan is het lastig om te onderbouwen wat de extra factor toevoegt, omdat het construct erg veel overlap vertoont met andere constructen.

In deze tabel zijn correlaties redelijk laag. Mensen die hoog scoren op factor 1 zijn geneigd om lager te scoren op factor 2.
door (63.5k punten)
...