Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Methodologie door (170 punten)

3 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks

Ja! En die hangt af van de effectsize die je wil detecteren. Hoe groter het effect, hoe minder mensen nodig zijn - zie http://oupsy.nl/help/30/hoe-weet-ik-hoeveel-proefpersonen-deelnemers-ik-nodig-heb

Een handige vuistregel is 50 mensen per groep - zie ook de presentatie op http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2205186:

"One conclusion is that most experimental research cannot be successful without at least 50 observations per condition."

door (77.8k punten)

De link naar A Power Primer (Cohen, 1992) in help/30 is intussen overleden. Wel elders nog te vinden, bv. http://drsmorey.org/bibtex/upload/Cohen:1992.pdf

Super, dankjewel, die vervang ik!
0 leuk 0 niet-leuks
Beste Gjalt-Jorn, hartelijk dank voor de snelle reactie. Een docent-collega van mij wilde voor haar dissertatie ANOVA toepassen op basis van 8 interviews; leek mij te weinig, maar voor alle zekerheid heb ik de vraag toch maar hier gesteld. Jouw antwoord was de bevestiging die ik nodig had; dank daarvoor.
Groeten, Hans
door (170 punten)
8 interviews is erg weinig - als je dermate underpowered bent is het uitvoeren van een anova vanuit integriteitsoogpunt niet te verdedigen. Je power om te verwaarlozen; als je een groot effect vindt (en dus een significante uitkomst) dan is de kans dat dat een type-1 fout is veel groter dan de kans dat je een echt verband aantoont. Als je uitkomst significant is, weet je dus nog niets (de kans op een effect size die door toeval groot is, is in een underpowered studie veel groter dan in een adequaat gepowerede studie). En als hij niet significant is natuurlijk ook niet :-)
0 leuk 0 niet-leuks
technisch gesproken is het absolute minimum voor een ANOVA: N = 2. Zolang er variantie te meten is kan een ANOVA gebruikt worden. Of dat zinvol is is een andere vraag.
door (63.5k punten)
...