Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb 5 opleidingsniveaus (VMBO, MAVO, HAVO, VWO en HBO) voor mijn onderzoek met hierarchische regressie. Ik wil hier drie niveaus van maken, nl: laag (VMBO en MAVO), Middelbaar (HAVO en VWO) en hoog (HBO). Maar mag ik zomaar van vijf niveaus, 3 niveaus maken? Uiteindelijk moeten dit 3 dummyvariabelen worden.
in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is minder een statistisch probleem dan een inhoudelijke. Dus of je opleiding kunt terugbrengen tot 3 niveau's zou je moeten bespreken met een inhoudelijke begeleider, en/of vanuit literatuur moeten onderbouwen.

Technisch gesproken heb je 1 dummy minder nodig dan dat er niveau's zijn. Bij 5 categorieen zijn er 4 dummies nodig (want nee op alle dummies betekent automatisch ja op de 5e). Bij drie niveau's zijn 2 dummies nodig.

Hierbij wil ik opmerken dat het gebruik van dummies het meetniveau van opleiding reduceert van ordinaal tot nominaal. Opleiding is een ordinale variabele, dus de vraag is of je die reductie van ordinaal naar nominaal wenselijk vindt.
door (63.5k punten)
(Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of 'hbo' als hoger beschouwen dan 'vwo', die dan samen zit met 'havo', terecht is . . . Als je opleidingsniveau beschouwt als proxy voor bijvoorbeeld cognitieve capaciteit of abstract denkvermogen zou je verwachten dat die voor vwo hoger is dan voor hbo; een evt verschil van 'volwassenheid' wordt door correctie voor leeftijd afgedekt. Als je WO (universiteit) erbij zou hebben, zou je die dan samenpakken met HBO? En zoja, is de nieuwe variabele dan niet eerder hoe ver iemand met zijn/haar opleiding is, dan het niveau van de opleiding? Zoals Ron zei: dit is een inhoudelijk probleem . . .)
...