Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat me opvalt bij het data-bestand van thema 1, psychologisch survey, is dat de HSL ASQ items ingesteld staan op 'scale' in SPSS. De data-bestanden 'hechting-affecten' van thema 2 en 'leiderschap_burnout' van thema 3 zijn ingesteld op 'nominal'. Waarom dit verschil? En waar basseer je de keuze op wanneer je zelf een onderzoek uitvoerd?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In de basis: als je correct wilt coderen, dan zul je categorische variabelen (man/vrouw, politieke partijd, etc.) van het label 'nominal' voorzien. Intervalniveau variabelen of hoger (lengte in cm, likertscales, etc.) van het label 'scale'.

In de praktijk zul je hier niet zo veel van merken; bijna alle technieken in SPSS bepalen het meetniveau van de variabele op basis van waar de variabele in de commando-boxen geplaatst is. Een nominale variabele in een enkelvoudige regressie wordt door SPSS bijvoorbeeld als Scale behandeld, met alle gevolgen van dien. Over het algemeen zullen de meeste onderzoekers die labeling vooral gebruiken als een soort codeboek.

Er zijn slechts een aantal, geavanceerde, statistische technieken in SPSS die expliciet gebruik maken van de toegekende meetniveaulabeling. De technieken die daar gebruik van maken geven bij eerste gebruik een melding dat die labels gebruikt gaan worden, met de vraag of ze allemaal goed staan. Enkel bij die technieken is het noodzakelijk om meetniveau in SPSS te speciferen. Denk hierbij aan exploratieve technieken, zoals Classification and Regression Trees (CRT)... en volgens mij is dat het wel zo'n beetje,
door (63.5k punten)
...