Op dit moment ben ik bezig met de data-analyse voor mijn Masterthesis. Het betreft een N=1 onderzoek. Voor mijn onderzoek toets ik of het volgen van therapie een significant effect heeft op de afname van internaliserende problematiek. Het betreft een voor- en een nameting. Tevens heb ik 2 moderatorvariabelen opgenomen in mijn onderzoek PA(affect) en NA. Dit betreft meerdere metingen per persoon (voor en tijdens de therapie om de paar dagen gemeten).
Om mijn eerste hypothese te toetsen, internaliserende problematiek neemt significant af na therapie, heb ik een gepaarde t-toets uitgevoerd in R. Deze is niet significant (BI 95% bevat 0, p=0.054).
De rede dat ik de toets in R heb uitgevoerd is dat wij in R een randomisatietoets uit moeten voeren waarin we de herhaalde metingen (PA en NA in mijn geval) mee kunnen nemen.
Echter als de 0 hypothese niet verworpen kan worden heb ik tijdens de opleiding geleerd dat je de moderator variabelen niet meer onderzoekt. Nu twijfel ik, aangezien we randomisatie in de onderzoekspractica niet behandeld hebben. Moet ik gelijk een randomisatie toetst uitvoeren of klopt mijn aanname om eerst een gepaarde t-toets uit te voeren.
Ik loop hier nu op vast , alle advies is welkom.