Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Op dit moment ben ik bezig met de data-analyse voor mijn Masterthesis. Het betreft een N=1 onderzoek. Voor mijn onderzoek toets ik of het volgen van therapie een significant effect heeft op de afname van internaliserende problematiek. Het betreft een voor- en een nameting. Tevens heb ik 2 moderatorvariabelen opgenomen in mijn onderzoek PA(affect) en NA. Dit betreft meerdere metingen per persoon (voor en tijdens de therapie om de paar dagen gemeten).

Om mijn eerste hypothese te toetsen, internaliserende problematiek neemt significant af na therapie, heb ik een gepaarde t-toets uitgevoerd in R. Deze is niet significant (BI 95% bevat 0, p=0.054).

De rede dat ik de toets in R heb uitgevoerd is dat wij in R een randomisatietoets uit moeten voeren waarin we de herhaalde metingen (PA en NA in mijn geval) mee kunnen nemen.

Echter als de 0 hypothese niet verworpen kan worden heb ik tijdens de opleiding geleerd dat je de moderator variabelen niet meer onderzoekt. Nu twijfel ik, aangezien we randomisatie in de onderzoekspractica niet behandeld hebben. Moet ik gelijk een randomisatie toetst uitvoeren of klopt mijn aanname om eerst een gepaarde t-toets uit te voeren.

Ik loop hier nu op vast , alle advies is welkom.
in Anders door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik begrijp niet helemaal hoe je een gepaarde t-toets kan doen bij een N=1 design, maar in ieder geval zou ik de randomisatietoets voor al je variabelen uitvoeren. Daarmee leer je al veel over het therapie-effect.

Wat is Moderatie in een N=1 design???

Misschien bedoel je mediatie? Dat is conceptueel nog te begrijpen: b.v. de problematiek neem af omdat NA afneemt. 

Hoe je dat in een N=1 design analyseert heb ik nog nooit gezien. Daar is in ieder geval geen kant en klare oplossing voor.

 

door (11.7k punten)
...