Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Klopt het dat wanneer je een correlatie analyse uitvoert en hier geen significante samenhang uit blijkt, de lineaire regressie analyse automatisch ook niet significant zal zijn? (na het vinden van GEEN correlatie, is een regressie analyze dus overbodig)
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (130 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Ik zou niet zo ver gaan, ondanks dat het een algemene regel is die vaak bevestigd zal worden. Er is echter een bepaalde type relatie die niet vaak voorkomt, maar wel tegen deze regel ingaat: de suppressor variabele.

Zie bijvoorbeeld een uitgebreide discussie over dit type relatie hier: http://ericae.net/ft/tamu/supres.htm

Het betreft onafhankelijke variabelen die, wanneer ze tegevoegd worden aan een model, de predictieve validiteit van een andere onafhankelijke variabele vergroten. Het toevoegen van variabelen kan dan het effect van een 'onderdrukte' variabele ineens vergroten. Er zijn dan instanties denkbaar waar het effect eerst niet significant was, totdat de suppresorvariabele aan het model werd toegevoegd. 

EDIT: wellicht voor de fijnproever een interessant artikel: http://wiki.math.yorku.ca/images/3/35/Suppression.pdf

door (63.1k punten)
bewerkt door
Dank! en wanneer ik een gerichte hypothese onderzoek, dan deel ik de correlatie toch niet door twee maar dan kies ik van te voren de optie 'one-tailed' in 'Bivariate correlations'? Ik heb het namelijk beide geprobeerd en krijg verschillende uitkomsten.

Nee, je toetst nooit 'one-tailed' - dit wordt uitgelegd op http://oupsy.nl/help/1324/waarom-komt-eenzijdige-toetsing-in-de-praktijk-niet-voor. Die verschillende uitkomsten zijn wel vreemd, want als je one-tailed aanvinkt, zou hij de p-waarde gewoon moeten halveren normaal . . .

...