Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
N.a.v. mijn bovenstaande vraag. Ik heb een MRA gedaan. Ik heb maar één moderende variabele, maar zowel de moderende varialele als de onafhankelijke variabele zijn van intervalniveau. Dus volgens mij is dan een MRA op zijn plek?? Maar met het maken van de grafiek tweeweginteractie moet je uit de kolom coefficients de getallen bij model 1 halen om in te voeren bij A,B,C,D om een figuur te maken. Echer heb ik in kolom maar getallen staan omdat ik maar 1 moderende variabele heb.

Betekend dit dan dat ik toch de verkeerde meetmethode heb gebruikt(ben alles nagegaan maar dit is volgens mij niet het geval?

Of moet ik de cijfers uit kolom 2 halen?? Of D niet invullen?

 

Kunt u mij verder helpen?
gerelateerd aan een antwoord op: Grafiek moderatie na regressieanalyse
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

MRA kan bijvoorbeeld staan voor Multiple Regression Analysis. Dat is inderdaad een optie als je twee voorspellers hebt en de interactie tussen die twee wil toetsen (en dat wil je als je wil weten of de voorspellers elkaars effect modereren). Als je dan een grafische weergave maakt, doe je het volgende:

 1. Kies welke variabele theoretisch de moderator is. De andere voorspeller ga je op de X-as plaatsen.
 2. Zoek de standaard-deviaties van de voorspellers op.
 3. Zoek de gemiddelden van de voorspellers op.
 4. Schrijf voor beide voorspellers deze waarden op:
  1. Het gemiddelde minus de standaard deviatie;
  2. Het gemiddelde
  3. Het gemiddelde plus de standaard deviatie
 5. Vul de regressie-formule in voor alle negen combinaties van die zes getallen (je kunt een 3x3 tabel maken om het overzichtelijk te houden)
 6. Maak in je tekstverwerker een chart (of in je spreadsheet programma, en importeer die in je tekstverwerker), en vul de 9 getallen als volgt in:
  1. De afhankelijke variabele op de Y-as
  2. De theoretische voorspeller op de X-as
  3. De theoretische moderator bepaalt de 3 groepen (dus de 3 lijnen):
   1. Een lijn voor het gemiddelde minus 1 SD
   2. Een lijn voor het gemiddelde
   3. Een lijn voor het gemiddelde plus 1 SD

Et voila. Er is ook een syntax bestand om dit te doen in SPSS; dan moet je goed opletten dat die niet die voor een dichotome moderator pakt.

door (77.8k punten)
...