Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoe open ik een data entry file in SPSS zodat er een form en builder scherm verschijnt? (Zie blz. 133 van het boek Inleiding SPSS van Eelko Huizingh). Ik werk met de gedownloade versie van OU. Ik kan zo niet verder met het boek omdat het daarin niet staat beschreven en ik zo'n beetje alle knoppen heb geprobeerd.
in Anders door (120 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik vrees dat ik niet bekend ben met dit boek. Het basisboek dat wij gebruiken is van Andy Field. De Data Entry File functionaliteit, en/of het Form en Builder scherm, ken ik zelf ook niet. Ik vermoed dus dat je het niet nodig hebt :-)

Desalniettemin, de bovenste hit van deze query in Google lijkt veelbelovend: https://www.google.com/search?q=data+entry+file+spss

Overigens leidt ik uit de overige hits af dat de Data Entry Builder een aparte module van SPSS is, waarvan ik me kan voorstellen dat de OU die niet heeft aangekocht. Jij hebt er dan wellicht ook geen beschikking over . . . Waar zou je 'm voor nodig hebben?
door (77.8k punten)
Ik heb het boek ook via de OU. De module Data Entry maakt het mogelijk om vragenlijsten te ontwerpen en af te nemen. Dus open of gesloten vragen stellen, met radioknopjes enz. Als dat op een andere manier kan, wil ik dat graag weten uiteraard.
Via welk vak heb je dit boek gekregen? Ik geef alle onderzoekspractica bij psychologie, en heb nog nooit van dit boek gehoord . . . Weet je zeker dat je op de goede plaats bent? Overigens heeft de OU een LimeSurvey installatie, een zeer krachtig open source systeem voor online vragenlijsten. Je kunt via je begeleider om een account vrage - tenminste, bij psychology (voor je BT of je MT ofzo).
Inleiding SPSS 11.0 voor Windows en Data Entry ook geschikt voor SPSS 10.0 door Eelko Huizingh. Ik weet niet meer bij welk vak dit was. Het is een boek dat je stap voor stap bekend maakt met de werking van SPSS. Ik heb jaren geleden examen gedaan voor statistiek (nog met gulden boeken). Ik denk dat ik dit boek ontvangen heb bij Onderzoekspracticum psyhologisch experiment (maar dat weet ik dus niet zeker) omdat ik uiteraard nog geen kennis had van SPSS. Ik ben nu SPSS me eigen aan het maken en het ging uitstekend tot nog toe. Maar de hamvraag blijft: is het mogelijk om in SPSS zelf vragenlijsten te ontwerpen en af te nemen? Ook slaag ik er niet in om de files als 'geheugen.sav' te openen. Ik krijg de foutmelding: Adobe reader could not open 'geheugen.sav' because it is either not a supported file type or because the file has been damaged.

Dat was inderdaad even geleden ja (voor mijn tijd). Als je vragenlijsten wilt afnemen, kun je beter LimeSurvey gebruiken. Dit is een heel krachtig systeem voor online vragenlijsten, van waaruit je naar SPSS kunt exporteren. Omdat je nog een oud basisboek gebruikt, is het misschien handig als je de examinator even emailed (zie studienet; ik post hier liever geen email adressen) om te verifieren of dat boek nog bruikbaar is. De melding met betrekking tot Adobe Reader is trouwens op te lossen door vanuit SPSS bij File > Open naar 'Geheugen.sav' te browsen en het op die manier te openen. Kennelijk heeft je computer .sav bestanden met Adobe Reader geassocieerd in plaats van met SPSS. Zie bijvoorbeeld https://www.google.com/search?q=file+associations voor meer informatie!

He bedankt Gjalt-Jorn. Ik kan nu de files openen in ieder geval. Dat is dan weer een hoofdpijndossier minder. Ik heb ook het boek van Field en ben mijn statistiek weer aan het opfrissen want dat was helaas helemaal weggezakt. Is dat LimeSurvey ook een programma dat via de OU te downloaden is?

Voor online vragenlijst onderzoek kun je nooit een programma gebruiken dat je download - jouw computer is immers geen webserver. Online surveys draaien op servers, en de OU heeft een server waar LimeSurvey op staat. Als dit voor Psychologisch Experiment is, hoef je overigens geen eigen vragenlijst te maken; via Studienet kun je toegang krijgen tot een vragenlijst die al voor je online is gezet en die je kunt gebruiken. Als je sowieso zelf graag LimeSurvey wilt downloaden, dan kun je dat doen via http://limesurvey.org - maar dan moet je het dus wel eerst op een server installeren.

Ik weet dat de vragenlijsten voor het experiment al gemaakt zijn. Zat meer te denken richting eindscriptie (toekomstmuziek). Nu heb ik voorlopig mijn handen vol aan deze module. Bedankt voor je hulp.
Voor je scriptie zul je LimeSurvey kunnen gebruiken - je begeleider kan tegen die tijd een account voor je regelen. Succes nog!
...