Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In mijn vragenlijst komt bij een variabele een 5-punts en bij een andere variabele een 7-punts Likerkschaal voor. Moeten die twee van elkaar verschillende schalen altijd met z-scores gestandaardiseerd worden voor dat ze in een regressieanalyse worden geplaatst?
in Schaalconstructie door (160 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Nee, dat hoeft niet. Je krijgt sowieso zowel de ruwe regressiegewichten (beta's) als de gestandaardiseerde regressiegewichten (beta's), dus je kunt sowieso zien wat de regressiecoefficienten (weer een synoniem voor regressiecoefficienten of beta's) zouden zijn geweest als je alles had gestandaardiseerd.

Standaardiseren is handig als je interactie-termen opneemt, omdat je de multicollineariteit verlaagt. Hoewel hier discussie over is, is het verstandig om dit altijd te doen als je interactietermen toevoegt tenzij je in die discussie wilt/kunt duiken.

Als je geen interactietermen in je regressiemodel opneemt, hoef je niet te standaardiseren - hoewel er bij arbirtaire schalen ook niet echt een reden is om het niet te doen natuurlijk. Het kan de interpreteerbaarheid van je resultaten ten goede komen als je variabelen allemaal op dezelfde schaal zijn gemeten (zoals na standaardisatie). Een bijkomend voordeel is dat je standard errors dan ook vergelijkbaar zijn tussen je voorspellers - want hoewel je standaard ook je gestandaardiseerde beta's krijgt (SPSS noemt de niet-gestandaardiseerde beta's trouwens om de een of andere onnavolgbare reden "B" in plaats van "raw $\beta$" ofzo), krijg je niet standaard ook de standard error voor die gestandaardiseerde beta's.
door (77.8k punten)
Dank voor je snelle antwoord. Helemaal top! Ik ga de z-scores toevoegen, wie weet scheelt het weer puntje bij de beoordeling van mijn thesis! :-)
...