Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Het betreft een zelf samengestelde vragenijst.
In mijn inter-item-correlatie-matrix zijn er items die zowel positief (meer dan .20) als negatief op andere items .Had de `omgekeerde score` al hercodeerd. Opnieuw hercoderen heeft dan volgens mij geen zin omdat dan de 1e, nu positief correlerende items, dan negatief correleren. Bijv een item heeft een samenhang van .56 op een bepaald item en op een ander item -.03.
De item- rest-correlaties zijn allen > 0.35 dus de correlaties van een item met de som van alle items samen is hoog genoeg. Cronbach's Alpha is .785.  
Wat moet ik met de negatief correlerende items doen?

PCA geeft 3 factoren maar de factoren hebben een Cronbach´s Alpha van resp. .81, ,49, ,71. Ook zijn de items op de factoren niet altijd `logisch` verdeeld.

Ik weet het even niet meer...

 

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (210 punten)
Heb alle items "andersom" ge(her)codeerd en nu heb ik nog 1 negatieve samenhang tussen 2 items  .45 en -.04. De Cronbach's Alpha nu .81 Moet ik dan het item wat het minst hoog correleert met de andere items verwijderen? Ook al zijn  de "item-rest-correlaties voldoende hoog >.30?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Wel, een correlatie van -.04 is eigenlijk waarschijnlijk 0.

Denk eraan, een puntschatting (r = -.04) heeft een betrouwbaarheid van 0%. Het is eigenlijk een betrouwbaarheidsinterval met een breedte van 0. En voor betrouwbaarheidsintervallen geldt dat hoe breder ze worden, hoe betrouwbaarder; een betrouwbaarheidsinterval van 100% is oneindig breed, en een zonder breedte (dus maar 1 getal) is een 0% betrouwbaarheidsinterval. Je weet dus zeker dat de correlatie in de populatie buiten je 'interval' valt, met andere woorden, dat hij nooit precies de correlatie in je steekproef is (als je maar op voldoende decimalen kijkt).

Het lijkt er dus op dat er een item is dat niet samenhangt met een ander item (want de correlatie is ongeveer nul). De vraag is dan hoe dat kan. Om dat antwoord te vinden, moet je de volgende dingen doen (als je die niet al hebt gedaan):

  1. bekijk de histogrammen van alle items;
  2. bekijk de scatterplots van alle items onderling;
  3. bestudeer de inhoud van de items

Besluit dan of het item wel in orde is. Zoja, gewoon handhaven. Statistiek is maar cijfers; statistiek levert input voor weloverwogen beredenering van je besluiten. Statistiek mag nooit voor jou besluiten!

Zie voor meer informatie http://ehps.net/ehp/index.php/contents/article/download/ehp.v16.i2.p56/1 en deze site: http://userfriendlyscience.com?reliability

door (77.7k punten)
...