Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Deze vraag gaat over waar de afhankelijke en onafhankelijke variable staan in de kruistabel, om chi kwadraat te berekenen. In de terugkoppeling bij opdracht 1.1, chi kwadraat:

"NB De rijen en kolommen kunnen natuurlijk omgedraaid worden. De conventie die hier wordt gevolgd, is de gehypothetiseerde afhankelijke variabele de rijen te laten bepalen en de onafhankelijke variabele de kolommen te laten bepalen. "

Maar in het allereerste voorbeeld in de bron OPKO_Thema1_Bron_Non-parametrische_data-analyse_JLA lijkt staat "weekend" in de rijen, en "kant-en-klaar-maaltijd?" in de kolommen. "Weekend" lijkt me de gehypothiseerde onafhankelijke variabele, en "kant-en-klaarmaaltijd" de afhankelijke variabele. Toch?

Zie ik iets over het hoofd?

 

Het lijkt me vooral belangrijk bij het correct invoeren van de data in bijv SPSS.

dankjewel alvast.
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (770 punten)

1 Antwoord

2 leuk 0 niet-leuks
Goed gezien! Voor de analyse maakt het niet uit wat er in de kolommen staat en wat in de rijen; net als de t-test, Pearson's r, en eenweg anova is de chi-kwadraat toets bivariaat. Hij is symmetrisch, en toetst of twee variabelen samenhangen. Wat jij je in de design de afhankelijke variabele noemt en wat de onafhankelijke variabele, maakt niet uit.

Tegelijkertijd zijn conventies juist in dat soort gevallen handig om het makkelijk te maken snel tabellen te kunnen lezen. Vandaar de conventie om de afhankelijke variabelen de rijen te laten bepalen.

In de bron staat deze inderdaad in de kolommen. Dit is om consistent te blijven met het notitieblaadje waar de data zijn verzameld. In andere situaties zou je dit inderdaad andersom doen.
door (77.8k punten)
...