Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik vind het standaard lettertype (times) onoverzichtelijk voor tabellen. Liever gebruik ik arial. Mag dat? Geprobeerd de manual APA te downloaden. Helaas niet gelukt. Dus vraag ik mij af wat de mogelijkheden zijn. Daarom nog een paar aanvullende vragen die ik niet in de info van de OU tegenkom:

- mag je kleuren in je tabel gebruiken?

- is vermelding van de titel van je tabel (cursief) boven de tabel voldoende, of moet de titel ook nogmaals in de tabel zelf (bovenste rij) voorkomen?

- mag je de kopjes (bijv. SD, M) bovenin de tabel 'vet' maken? Of moeten alle gegevens zonder opmaak worden gepresenteerd?

- wat is beter: een kleine, korte tabel of een grotere meer complete tabel? Of maakt het niet uit, zolang het maar helderheid verschaft aan je verslag?

 Alvast bedankt voor uw antwoord.
in Literatuur zoeken door (280 punten)
opnieuw getoond door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
  • Het is niet gebruikelijk om van font te wisselen in tabellen. In de figuur zelf (niet het bijschrift) is iets meer vrijheid om een grafisch overzichtelijk font toe te passen
  • Kleuren in tabellen worden niet gebruikt.
  • Het tabelbijschrift wordt niet in de tabel herhaalt, evenals de tabelnummering
  • Vet maken mag
  • Probeer zo min mogelijk tabellen te hebben, binnen rede. Als een tabel gecombineerd kan worden dan liever combineren. In de regel geen 'korte' tabellen, zoals een tabel met twee gemiddelden, of een t-toets resultaat. Als het net zo makkelijk in de tekst zelf beschreven kan worden, dan liever de beschrijving in de tekst houden. Een voorbeeld van een zinvolle gecombineerde tabel is een tabel waar gemiddelde en SD van alle variabelen wordt gecombineerd met een correlatietabel met correlaties tussen die variabelen
door (63.5k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Uitstekend antwoord (van Ron)! Ik hanteer de laatste tijd zelf iets andere richtlijnen, dus die deel ik ook even.

Kleuren in tabellen zijn steeds gangbaarder nu open access journals opkomen. De meeste open access journals zijn 'online only', en printen dus niet. Daardoor zijn kleuren geen issue meer. Omdat kleuren wel erg bruikbaar kunnen zijn voor verduidelijking, zijn ze dus niet altijd 'not done'. Ze moeten alleen functioneel zijn, en echt iets toevoegen.

De manual van de APA krijg je trouwens als je Onderzoekspracticum Literatuurstudie volgt; we OU veronderstelt normaal dat je die hebt. Als je 'm niet hebt, zou ik 'm dus nog aanschaffen. Sowieso handig als je artikelen schrijft.

Met betrekking tot tabellen combineren sta ik ook voor dat het vooral belangrijk is dat tabellen functioneel zijn. Als ze wat onduidelijker worden als je combineert, niet doen. Het voorbeeld dat Ron gaf is een uitstekend voorbeeld van een toegevoegde waarde van combineren. Als een variabele bijvoorbeeld een gemiddelde rond het schaalmaximum heeft, is hij scheef verdeeld, en kunnen normaal verdeelde variabelen er niet meer erg hoog mee correleren. Dat is belangrijke informatie bij het interpreteren van de correlaties.

Nog twee laatste puntjes.

Ten eerste, in je bijlagen (supplementary materials) mag je (binnen rede :-)) doen wat je wil. Echter, deze maken geen deel uit van je artikel (ze zijn wel beschikbaar voor alle lezers). De supplementary materials zijn wat vroeger appendices waren (appendices worden nu bijna niet meer gebruikt). De supplementary materials upload je naar het Open Science Framework of een ander repository (je kunt gratis accounts aanmaken op http://osf.io), en je upload ze naar het journal waarin je publiceert. Zie, voor een voorbeeld van een artikel met heeeeeel veel tabellen in de supplementary materials, http://dx.doi.org/10.1080/17437199.2015.1077155.

Ten tweede: artikelen zoals je ze binnen de opleiding schrijft volgen de APA stijl. Die APA stijl is ontwikkeld zodat het makkelijker is voor uitgevers om artikelen op te maken. Zij maken de artikelen op in de huisstijl van het wetenschappelijk journal waar ze in verschijnen. Daarom gebruikt de APA stijl praktisch geen layout: alle layout is verstorend voor uitgevers, want moet er weer handmatig uit gehaald worden. Kortom: het maakt niet uit dat een APA-vormgegeven artikel slecht te lezen is, of lelijk. Het zal nooit op die manier verschijnen: het wordt altijd nog gelayout. Dat je Times New Roman onverzichtelijk vindt is dus begrijpen, maar maakt niet uit - die tabellen zijn immers nooit bedoeld om te worden gelezen. Ze zijn maar een tussenstap naar een gepubliceerd artikel. Wel de tussenstap waarin wetenschappers vaak hun artikelen aanleveren, daarom leren we je die stijl te beheersen.

door (77.8k punten)
...