Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

 Hallo,

Ik heb een vraag over de output van een onafhankelijke t-toets in spss, wanneer gebruik je de gegevens van Equal variances Assumed en wanneer van Equal variances not Assumed.
Ik zelf dacht dat dit te maken heeft met de gerichtheid van de hypothese, maar dat lijkt mij niet omdat je dan een ander t-toets gebruikt.
Kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt!
Jeanine
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (390 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Welke gebruikt moet worden hangt af of de varianties gelijk mogen worden verondersteld.  Gelijkheid van varianties is een belangrijke voorwaarde (assumptie) voor het uitvoeren van een t-toets.

Toets dus altijd eerst de gelijkheid van varianties. Dat doet spss automatisch met een levene's test. Als de p < .05 dan is het verschil tussen de varianties significant,  dus verschillen ze, dus schend je de assumptie van gelijke varianties en dan kijk je bij "equalvariances not assumed"
door (61.9k punten)
Dankjewel. Helder antwoord.
...