Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
'Geslacht' valt onder categorisch nominaal. Als men alleen de groep 'mannen' bekijkt, wordt dit dan als nummeriek discreet gezien (mannen aantal) of als categorisch (afgeleid van geslacht)?

Om mijn vraag te verduidelijken het volgende voorbeeld:
Aantal deelnemers 20
Mannen                     14
Gestopt met roken   15

Wordt de groep mannen als nummeriek discreet, of als categorisch nominaal gezien?
in Anders door (130 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
In de vraag worden een aantal zaken verward en onterecht door elkaar gebruikt. Geslacht is, mits het op de biologische duiding van een mens gaat, enkel categorisch. De variabele zelf heeft twee niveau's en de volgorde ervan is arbitrair. Dat men die dingen kan husselen, tellen, wortel trekken, vermenigvuldigen, etc. is voor dit gegeven verder irrelevant, want de variabele zelf heeft nog steeds slechts twee niveau's waarop kan worden gevariereerd: man/vrouw.

De N van iets is eigenlijk weer een nieuwe variabele. Het N-aantal mannen is dan op ratio niveau, want de afstanden tussen getallen hebben rekenkundige waarde en het nulpunt is niet arbitrair,

Dus de variabele geslacht is categorisch; deze kan op allerlei wijzen worden samengevat, door onder andere de modus erop te berekenen.
door (63.1k punten)
Ontzettend bedankt voor de snelle reactie!

Begrijp ik het goed dat in het geval van mijn van voorbeeld het N-aantal mannen nummeriek discreet is?
Ja dat klopt. Indienverstande dat zolang N-aantal mannen niet expliciet in de lijst van variabelen is opgenomen dit geen variabele is, slechts een samenvattende statistiek. Een voorbeeld van wanneer dit een variabele zou zijn zou bijvoorbeeld zijn in een situatie waar er allerlei klassen zijn opgenomen in een dataset en er per klas wordt gemeten hoeveel mannen er in de klas zitten. In dat geval zou de N-mannen een variabele zijn, numeriek discreet, op rationiveau.
Duidelijk, bedankt!
...