Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik twijfel of ik er goed aan doe om mijn data meerdere keren binnen te halen via Syntax, Run All. Mag dit eigenlijk wel? Zo ja, heeft dit überhaupt wel nut?
in Methodologie door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het inlezen van je dataset bestaat eruit dat de gegevens vanuit een bestand op je harde schijf in het werkgeheugen van je computer worden geladen.

Het bestand op je harde schijf wordt niet veranderd. Je zou daarvoor expliciet opdracht moeten geven in je syntax, en dat moet je nooit doen; je mag immers nooit je ruwe data overschrijven.

Elk syntax bestand start normaal met het commando waarmee je de data inlaadt.

Dat commando wordt dus elke keer als die syntax wordt uitgevoerd, herhaald.

Dat kan geen kwaad; het bestand op de harde schijf wordt immers alleen maar gelezen, er wordt niets weggeschreven.

Je data meerdere malen inlezen mag dus zeker. Het heeft ook nut; immers, als je de ruwe data weer inleest, en dan je syntax uitvoert, weet je zeker dat het databestand in de vorm die het op dat moment heeft, 'deterministisch' volgt uit de ruwe data en de syntax. Als je, daarentegen, dingen aan het uitproberen bent, verander je natuurlijk de data in het werkgeheugen van de computer. Als je dan bijvoorbeeld vergeet dat je een filter aan hebt staan met FILTER BY, of per ongeluk een aantal regels verwijderd met SELECT IF, zijn je resultaten niet meer te repliceren met je syntax. In die gevallen kan het dus zinvol zijn om je data weer 'schoon' in te laden door je syntax weer uit te voeren.

PS: geen idee wat werkgeheugen is, en wat het verschil is met een harde schijf? Zie dan bijvoorbeeld https://www.hcc.nl/webzine/column-en-achtergronden/hoe-werkt-nu-eigenlijk-een-computer of http://www.pc-tutorials.nl/tutorials/hardware/hoe_werkt_een_computer.php

door (77.6k punten)
...