Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

Kunnen bij onderhavige tentamen vraag (vraag 2 van 20; oefententamen ope) ook autonomie en werkdruk als onafhankelijke variabelen worden gezien?

 

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (4.1k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ja, ook het eerste voorbeeld kan met een experiment. Je kunt 'autonomie' en 'werkdruk' (en, for that matter, 'ervaren autonomie' en 'ervaren werkdruk') operationaliseren door middel van zowel een meting als een manipulatie.

De tweede optie kan niet, hoewel je in theorie zou kunnen stellen dat het met een within-subjects design kan, waarbij je 'tijd' manipuleert over, um, tijd :-) Het 'op lange duur' contrasteert immers met 'op korte duur' of 'onmiddelijk', dus die stelling kan worden gefalsifieerd als de coalities gelijk worden gevormd, in plaats van pas bij de tweede meting ('conditie'). Maar dit is wel heel vergezocht en abstract. Bovendien zijn zogenaamde pre/post-test designs (dus, een within-subjects design) nooit zuivere experimenten, dus deze kunnen we uitsluiten. De laatste optie, D, vervalt daarmee ook.

De derde kan ook, want 'sociale vaardigheidstraining' kan ook worden geoperationaliseerd als manipulatie (ook als meting trouwens, maar de moet je waarschijnlijk heeeeeel veel deelnemers hebben om voldoende mensen te vinden die toevallig net een sociale vaardigheidstraining hebben gehad).

Ik zal dit terugkoppelen aan de examinatoren!
door (77.7k punten)
bewerkt door
...