Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Is het de bedoeling dat ik alle Output steeds bewaar? Zinloze Output zoals als ik mijn databestand open en weer sluit, die verwijder ik uiteraard. Als de Output echt toegevoegde (meer)waarde heeft in combinatie met de Syntax dan bewaar ik hem, zodat mijn begeleider kan zien wat en hoe ik iets heb uitgevoerd.

in Methodologie door (390 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Nee, sterker nog, formeel hoef je helemaal geen output te bewaren.

Je kunt alle output immers weer genereren met je syntax. De output is een 'deterministisch gevolg' van toepassing van je syntax op je ruwe datafile, en dan dus altijd, in identieke vorm, weer opnieuw gegenereert worden.

Maar. :-)

Het is vaak wel heel praktisch om je output op te slaan, tenminste, sommige delen. Om maar eens iets wilds te noemen: de univariate analyses (oftewel te inspectie van je data integriteit: frequenties, histogrammen etc, zie ook http://oupsy.nl/help/1988/nodig-variabelen-frequencies-gemiddelden-verdelingen-runnen). Door die op te slaan in een PDFje kun je die later makkelijk weer teruglezen, en makkelijk delen met anderen.

PDF heeft de voorkeur boven SPV (het formaat van SPSS output) omdat je uitkomsten zoveel mogelijk open toegankelijk moeten zijn, dus je moet bestandsformaten van betaalde software zoveel mogelijk vermijden. PDF is speciaal gemaakt om optimaal uitwisselbaar te zijn tussen verschillende computers en operating systems. Zo'n PDF kun je dus ook makkelijk met je artikel meepubliceren, mocht je gaan publiceren. Als je iets publiceert moet je immers altijd je data, analysescripts, en gebruikte output meepubliceren (net als, trouwens, de gebruikte vragenlijsten, manipulaties, stimuli, broncode, etc).

Om te zien hoe je in SPSS je output opslaat als PDF, zie https://courses.washington.edu/dphs568/DAW/Export%20SPSS%20to%20PDF.htm of https://www.youtube.com/watch?v=k47nJSRKo1Q als je visueel bent ingestelt.

Overigens kun je je output ook scheiden in je syntax. Dat is erg handig als je alle syntax in één bestand hebt gezet: anders krijg je immers een hele lange output file, en dus een heel groot bestand waar je lang in moet zoeken.

Je slaat output op met:

OUTPUT EXPORT
  /PDF DOCUMENTFILE='univariate inspection and verification of data integrity.PDF'.

Het is vaak handig om het pad correct te specificeren. Zie daarvoor http://oupsy.nl/help/129/verwijs-goede-manier-naar-een-bestand-spss-syntax-een-script (als je niet al weet wat een 'directory', een 'drive', of een 'pad' is, moet je die sowieso even goed bestuderen).

Met OUTPUT EXPORT slaat hij alle output op in de 'output viewer'. Natuurlijk moet je eerst weten hoe je je output splitst tussen verschillende 'output viewers'; anders plaatst SPSS alle output in dezelfde viewer. Je kunt een nieuwe output openen met:

OUTPUT NEW NAME=univariate.

Voordat je dat doet, is het handig om de bestaande output een naam te geven. Dat kan met:

OUTPUT NAME generalOutput.

Vervolgens heb je dus twee outputs open staan. Je kunt dan in je syntax switchen met:

OUTPUT ACTIVATE univariate.

Vanaf dat moment wordt alle output van syntax commando's na die regel toegevoegd aan de output die 'univariate' heet. Als je daarmee klaar bent, kun je die opslaan (met dat commando hierboven) en daarna terug switchen naar je oorspronkelijke output met:

OUTPUT ACTIVATE generalOutput.

Vervolgens kun je eventueel de 'univariate' output weer sluiten met:

OUTPUT CLOSE univariate.

Dus, nog even alle commando's op een rijtje:

Syntax Wat het doet
OUTPUT NAME De huidige (openstaande) output een (andere) naam geven
OUTPUT NEW Een nieuwe output openen
OUTPUT ACTIVATE Switchen naar een andere output
OUTPUT EXPORT Output opslaan - vergeet de parameter '/PDF' niet!
OUTPUT CLOSE Output sluiten

 

Je kunt overigens ook output opslaan als Word document. Dat is maar zeer beperkt bruikbaar, want je mag nooit SPSS output rechtstreeks opnemen in een these, manuscript of artikel. De output van SPSS is niet in lijn met de publicatiestandaarden, en, 'frankly', vaak niet erg praktisch gegeven wat je meestal wil weten. Je moet output dus altijd zelf nog ombouwen in je tekstverwerken (LibreOffice Writer of MW Word).

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden, en er is ook een hoop hulp online te vinden als je in Google in het Engels intypt wat je wil doen en daar 'SPSS syntax' aan toevoegt.

In R heb je overigens (natuurlijk) veel meer opties met betrekking tot het opslaan van je resultaten. Omdat R nu nog niet in het curriculum zit, leg ik die hier nog even niet uit. Maar alvast twee tips: RMarkdown is ontzettend handig en werkt heel goed samen met RStudio; en om even snel wat op te slaan zijn de commando's capture.output en writeLines erg handig.

door (77.7k punten)
...