Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de online bijeenkomst ope 2.3.2016 18u.-19.16u. stelt de heer dr. Hoek na 36 minuten en 22 seconden dat er bij de sportcasus in het digitale werkboek voor het uitvoeren van de covariantie-analyse gecontroleerd moet worden of er een samenhang is tussen het covariaat en de afhankelijke variabele; in dit geval de voormeting en de nameting. Dat begrijp ik niet; als covariaat is gekozen voor leeftijd, terwijl de afhankelijke variabele de sportscore is. Is er iemand die mij hierin opheldering kan en wil geven?

 

Hartelijk bedankt
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (4.1k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Analyses zijn niet intelligent en werken volgens een arbeidsethos 'u vraagt, wij draaien'. Een covariaat meenemen betekent in de regel dat er verklaarde variantie tussen onafhankelijke en afhankelijke variabele wordt opgegeten. Dat is vaak alleen wenselijk als de covariaat een daadwerkelijke verstorende variabele is waarvoor gecontroleerd moet worden. Zo niet, dan eet de covariaat nog steeds variantie op van de overige variabelen, en dat schaadt misschien onnodig power.

Er zijn gevallen waarin die covariaten, no matter what, in een analyse worden gelaten, zoals een voormeting, oid. Maar in de regel wordt eerst gecontroleerd of de covariaat uberhaubt een relatie met de afhankelijke variabele heeft. Zo ja: dan vertroebelt die covariaat de relatie tussen X en Y, en moet hiervoor gecontroleerd worden door het als covariaat op te nemen (wat is er nog over van het effect van X op Y als voor de covariaat wordt gecontroleerd). Zo nee; dan is het ruis, en doen we meer schade dan goeds door het op te nemen.
door (63.5k punten)
...