Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

Ik ben bij opdracht 3.2 en daar staat:

d. Centreer de variabele IQ op basis van zijn groepsgemiddelde. Dit kan het makkelijkst via de syntax zoals die in syntax 5.1 staat. Noem de groepsgecentreerde variabele IQc en bewaar ook de groepsgemiddelden (MeanIQ).

Wat is het verschil tussen IQc en MeanIQ? Ik snap wat de syntax 5.1 zou moeten doen (ook al werkt deze niet omdat niet wordt uitgelegd wat de onderdelen in de syntax precies doen p.75 reader) er zouden met deze syntax gecentreerde gemiddelden per groep berekend moeten worden. maar wat wordt bedoeld met de groepsgemiddelden?

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.1k punten)
bewerkt door

Wordt hier bedoelt om op de twee verschillende wijze te centreren zoals in de reader wordt uitgelegd? Dus centereren rondom gemiddelde per groep en centreren rondom het algehele gemiddelde van alle groepen? hoe doe je dat tweede dan? in de reader wordt alleen de syntax gegeven van het centreren rondom gemiddelden van elke groep (syntax 5.1)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Het groepsgemiddelde is het gemiddelde per groep. Die heeft dus voor alle deelnemers in een groep dezelfde waarde. De gecentreerde variabele heeft voor elke deelnemer een andere waarde, want hier zit de 'individuele afwijking van het groepsgemiddelde' nog in.

Centeren rondom het algemeen gemiddelde kan het makkelijkst door eerst het algemeen gemiddelde in een variabele op te slaan, en dan dat gemiddelde van elke score af te trekken (zie e.g. https://kb.iu.edu/d/abkm).

door (77.8k punten)
Oke ik dacht dat het onderscheid 'group mean centring' en 'grand mean centring' was. Ik vond deze bron van Andy Field erg handing:

 http://studysites.uk.sagepub.com/field4e/study/olivertwisted/chapter20.pdf

 
hierin wordt stap voor stap via de menustructuur uitgelegd hoe 'group mean' en 'grand mean centring' wordt toegepast. Deze stappen via de menu's zijn logisch te herleiden naar  de onderdelen in de syntax van de reader (p.75).
...