Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wanneer is de samenhang hoog genoeg in de PCA om te kunnen stellen dat ze tezamen hetzelfde construct meten? Ik dacht aan een grenswaarde van >.4 maar ik twijfel.
in Schaalconstructie door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Daar zijn geen regels voor. Het is een patroon. Over het algemeen vinden we dat items in ieder geval een correlatie met hun component moeten hebben (factorlading) > .40 (maar soms wordt .30 gehanteerd). Dat is een criterium dat we over het geheel van interpreteren hanteren; alles onder dat criterium vinden we uberhaubt zwak.

Belangrijkste criterium daarna is dat het item geen hoge kruislading heeft op een andere component (maw: dat het discriminant valide is). Het heeft weinig zin om een items met een factorlading van .6 als kenmerkend voor een subschaal te nemen als hetzelfde item op een andere subschaal een factorlading van .58 heeft. Misschien convergeert dit item wel met vergelijkbare items: maar het discrimineert niet.

[EDIT door Gjalt-Jorn: zie eventueel ook de opmerkingen bij http://oupsy.nl/help/2032/runnen-blijkt-negatief-laadt-betekent-definitie-verwijderen]

door (63.5k punten)
bewerkt door
...