Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo, 

ik ben bezig met mijn afstudeeronderzoek en heb eigenlijk 2 vragen;

1) Ik meet twee concepten, en heb daar een factoranalyse overheen gegooid. De ene zou uit 6 factoren bestaan. Nou heb ik van elke nieuwe factor de mean berekend, en over deze means een nieuwe factoranalyse uitgevoerd, om te kijken of ze dan samen het concept meten. Maar nu komt er uit de factor analyse dat het concept nog steeds uit 2 factoren bestaat. Hoe los ik dit op?

Moet ik hier dan ook weer 2 groepen van maken? Alsin, deze zijn 2nd order constructs, en de eerdere 6 factoren 3rd order constructen ?

En moet ik dan de mean die uit deze 2 laatste factorgroepen komt, gebruiken om mijn mediator analysis mee te doen?

2) En vraag 2 gaat over de betrouwbaarheids analyse; 

Als ik mijn reliability analysis doe, zijn alle cronbach alpha's boven de .7, dus dat is goed.

Maar als ik naar mijn corrected item total correlation en cronbach's alpha if deleted kijk, zijn er een aantal items die de cronbach alpha toch verhogen als ik deze er uit haal. 
Sommige doen dit maar met .001, dus die haal ik er niet uit, maar anderen doen dit met .009, en moeten er neem ik aan wel uit?
 
En daarna moet de factor analyse neem ik aan ook opnieuw (zonder deze items dus?)
 
Sorry voor de lange vraag, maar bij voorbaat dank!
in Schaalconstructie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Hoeveel items heb je? Zes factoren is erg veel voor 1 concept. Waarop baseer je de conclusie dat er zes factoren zijn? (Het Kaiser criterium (alle factoren behouden die een eigenwaarde hebben van meer dan 1) kun je meestal beter niet "in z'n uppie" toepassen; een behoorlijke dosis gezond verstand is onontbeerlijk bij de interpretatie van eigenwaarden.)

Zie voor achtergrond bij je tweede vraag de materialen die je bij cursus Psychologisch Survey kreeg; daar wordt uitgelegd hoe je met 'alpha if deleted' omgaat. De open access artikelen op http://userfriendlyscience.com/reliability kunnen ook inzichtelijk zijn.

door (77.8k punten)
...