Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik vraag me af of je de doelstelling in algemene termen kunt beschrijven, bijvoorbeeld:

"Het doel van het experiment is om na te gaan welke effecten voorlichtingfilms en dokterbezoek hebben op rookgedrag teneinde rookgedrag te verminderen".

En dan als vraagstelling:

In welke mate hebben voorlichtingfilms en dokterbezoek effect op het roken in openbare ruimtes? (want je doet je onderzoek onder cafebezoekers)

Of hebben doelstelling en vraagstelling beiden altijd expliciet betrekking op het onderzoek dat je uitvoert? Ik kan me namelijk voorstellen dat je de algemene doelstelling met een expliciete vraagstelling (toegespitst op je onderzoek) onderzoekt.I
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik zou zowel doelstelling als vraagstelling toespitsen op de studie die je doet. Dat is namelijk de meest accurate beschrijving. In jouw geval zou ik zelfs de vraagstelling nog specifieker maken; 'voorlichtingsfilms' hebben namelijk geen effect; dat hangt er vanaf op welke zogenaamde determinanten ze zich richten, welke methoden voor gedragsverandering ze gebruiken, en of die correct worden toegepast (zie bijvoorbeeld http://effectivebehaviorchange.com). Je moet dus specificeren wat voor voorlichtingsfilmpje het is. Bovendien is de 'en' in de vraagstelling wat vaag. Bedoel je dat je experiment twee condities heeft: eentje waarin niets gebeurt, en eentje waarin deelnemers zowel een dokter bezoeken als aan een voorlichtingsfilmpje worden blootgesteld? Of heb je 3 condities, en wil je het effect van een doktersbezoek vergelijken met dat van het filmpje? Of is het geen experiment (in welk geval je je vraagstelling moet aapassen omdat je dan geen vraag over causaliteit kunt stellen)?

door (77.8k punten)
...