Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
ik heb in limesurvey een vragenlijst met daarbij een at-random "vraag" wat in dit geval een stukje tekst is (mijn vignet) , ik heb bewust de terugknop aan staan omdat mensen dan het stukje tekst weer kunnen lezen, echter nu gebeurt het dat soms limesurvey een ander vignet kiest, dit geeft natuurlijk verwarring.. kan ik dit alleen oplossen door terugknop uit te zetten?
in Online vragenlijsten door (500 punten)
bewerkt door
Zou je voortaan trouwens vragen ook als vragen willen formuleren, zodat andere gebruikers ze ook makkelijk kunnen terugvinden?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

In LimeSurvey worden vragen van het vraagtype 'Equation' berekend als de betreffende pagina wordt getoond (zie http://oupsy.nl/help/122/vignetten-verdelen-bij-online-onderzoek), en als je dus rand() gebruikt om een random nummer te kiezen om deelnemers in een conditie in te delen, kan het zijn dat mensen in een andere conditie belanden als ze teruggaan.

<START EDIT 2015-12-18>

Er zijn drie oplossingen :-) En de beste wordt hier uitgelegd: https://pages.shanti.virginia.edu/polpsych/2012/11/01/random-assignment/

Ze kennen alleen een random nummer toe als dat nog niet is gedaan. Heel elegant. Je gebruikt dan, als je variabele waarmee je randomiseert 'conditie' heet, en je 3 condities hebt:

{if(is_empty(conditie),rand(1,3),conditie)}

<EINDE EDIT>

Hier zijn twee oplossingen voor.

De meest elegante is de terugknop te verstoppen op de pagina na de pagina waar het random nummer wordt toegekend (zie http://oupsy.nl/help/189/hoe-kan-ik-in-limesurvey-de-terug-en-vooruit-knop-verstoppen).

Een minder elegante oplossing is om te zorgen dat er veel pagina's in zitten tussen de pagina waar het random nummer wordt toegekend, en de pagina waar de manipulatie plaatsvindt. Ikzelf laat de manipulatie altijd op de eerste pagina plaatsvinden. Helemaal als die eerste pagina verder geen belangrijke vragen bevat (bijvoorbeeld alleen de informed consent, die moet immers bij alle studies sowieso op de eerste pagina staan; zie http://oupsy.nl/help/47/wat-is-een-informed-consent-en-wat-staat-er-in) is de kans heel klein dat mensen terugbladeren.

Overigens wekt jouw verhaal de indruk dat jij vragen over het vignet op de volgende pagina hebt staan - dat lijkt me sowieso onverstandig als mensen daardoor heen en weer moeten bladeren. Ik zou je willen adviseren de vragen over het vignet op dezelfde pagina te plaatsen.

door (77.8k punten)
bewerkt door
...