Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb dmv factor-analyse bekeken welke subschalen ik kan maken. Nu blijkt een van die schalen vrij veel items te bevatten. Cronbach's alfa is .931 Dit lijkt mij hoog, maar ik kan niet vinden waar de overlap zit; de inter-item-correlatie is van twee items .83 (dus een van die twee vragen kan ik verwijderen), maar verder niet hoger dan .7. Als ik een van die twee items verwijder is de Cronbach's alfa nog steeds .92.

Is dit een probleem of kan ik de subschaal zo laten?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (150 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Het is goed om kritisch te zijn bij erg hoge alpha's. Je geeft niet aan hoeveel items je hebt, maar als vrij veel betekent 'rond de 20' dan is de gerapporteerde alpha in de lijn der verwachting. Als je dan ook merkt dat inter-item-correlaties in orde zijn, dan zou ik mij geen verdere zorgen maken. Als de schaal verder face-valide is, de vragen inderdaad geen overdreven overlap vertonen (niet enkel in correlaties, maar ook inhoudelijk) dan heb je een mooie schaal te pakken.
door (63.1k punten)
...