Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij een factoranalyse van onafhankelijke variabelen weet ik niet hoe ik verder moet na de herhaalde foutmelding: Attempted to extract 3 factors. In iteration 25, the communality of a variable exceeded 1.0. Extraction was terminated (Ik heb de iteratie en factors aangepast op alle denkbare wijzes, maar spss loopt vast met telkens dezelfde foutmelding, waarna de procedure stopt). http://oupsy.nl/help/?qa=blob&qa_blobid=11903158360578592275

FACTOR 
  /VARIABLES AMB_1 AMB_2 AMB_3 AMB_4 AMB_7 AMB_8_R AMB_9_R 
  /MISSING LISTWISE 
  /ANALYSIS AMB_1 AMB_2 AMB_3 AMB_4 AMB_7 AMB_8_R AMB_9_R 
  /PRINT UNIVARIATE INITIAL CORRELATION SIG DET KMO INV REPR AIC EXTRACTION ROTATION 
  /FORMAT SORT 
  /PLOT ROTATION EIGEN 
  /CRITERIA FACTORS(3) MINEIGEN(1) ITERATE(25) 
  /EXTRACTION PAF 
  /CRITERIA ITERATE(25) 
  /ROTATION PROMAX(4) 
  /METHOD=CORRELATION. 

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het klinkt alsof dit zogenaamde 'Heywood cases' zijn. Dat is vreemd, want die komen normaal niet voor in de cursus. Het is verstandig dit te bespreken met je begeleider, want er zijn verschillende manieren om er mee om te gaan. Één van de manieren wordt besproken op http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21476767. Ik zou in elk geval je correlatiematrices en scatterplots grondig bestuderen; misschien is er een outlier die dit probleem veroozaakt, of een variabele die heel hoog correleert met een andere variabele.
door (77.7k punten)
Hmm - interessant: als ik je factor-analyse herhaal in PSPP, een open source variant op SPSS, doet hij het wel - daarnaar uitwijken kan dus ook een oplossing zijn misschien.
Als communaliteiten gelijk zijn aan, of groter zijn dan 1 dan is er meestal iets mis met de oplossing. De drie grootste boosdoeners zijn vaak: te weinig data, of de startwaarden voor het beginnen met schatten van de communaliteiten zijn fout gekozen, of het aantal te extracten factoren/componenten is onjuist.
...