Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Voor mijn eindopdracht heb ik een vragenlijst opgesteld om tevredenheid bij studenten te toetsen.

Ik toets deze met de volgende schalen:

  • tevredenheid student
  • empathisch vermogen docent (predictor)
  • motivatie (predictor)
Op basis van de Cronbach's alpha op de drie constructen enkele items binnen de schaal verwijderd en een factoranalyse uitgevoerd om te toetsen of de schalen goed zijn opgesteld.
Dit blijkt niet het geval. Er zijn drie factoren te onderscheiden echter met een verdeling van items uit de drie verschillende schalen. Op basis van de factoranalyse kan ik een nieuwe verdeling maken die alsnog tevredenheid toetst (factor 1), het empathisch vermogen (factor 2) en de motivatie (factor 3). Nu is er één item welke op basis van de factormatrix thuis lijkt te horen in factor 1 tevredenheid. Gezien de aard van de vraag "ik heb niet het gevoel door de docent serieus genomen te worden" zou ik deze liever bij factor 2 plaatsen het empathisch vermogen (achterliggende gedachte: wanneer een student zich door de docent niet serieus genomen voel kan dit betekenen dat de docent geen oog heeft voor de problemen van de student) verschil in factor lading van dit item 0,367 (factor1) of 0,231 (factor 2).
Mag je deze lading negeren en het item alsnog onder brengen in factor 2?
Gesloten met het bericht: We mogen geen feedback geven op de eindopdracht, sorry! Algemene vragen over factoranalyse kunnen we overigens wel beantwoorden.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (390 punten)
gesloten door
...