Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
hoe bepaal je welke rotatie je gebruikt bij een factoranalyse.

met andere woorden wanneer gebruik je:

OBLIC PROMAX of VARIMAX. Dit kan ik uit het cursusmateriaal niet opmaken
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
  • Varimax is een orthogonale rotatietechniek. Kort gezegd: deze zet tijdens roteren de correlatie tussen factoren op nul (constrained). Deze rotatietechniek gebruik je als je ervan uitgaat dat de componenten/factoren niet gecorreleerd zullen zijn.
  • Promax/Oblimin zijn oblique rotatietechnieken, deze constrainen de interfactorcorrelaties niet tot nul en schatten deze vrij. Deze rotatietechniek gebruik je als je ervan uitgaat dat er iets van een correlatie kan zijn tussen de componenten/factoren.

Zoals uit de beschrijvingen duidelijk wordt: over het algemeen is het in psychologisch onderzoek altijd zo dat psychologische constructen gecorreleerd zijn. In psychologisch onderzoek wordt daarom zelden gebruik gemaakt van orthogonale rotatietechnieken, zoals varimax, omdat deze te streng zijn en grote kans hebben om clusters van gecorreleerde items te vangen.

door (63.5k punten)
...