Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Interactie-effecten kunnen herkend worden doordat de verschillende lijnen die de gemiddelden op de op de onafhankelijke variable weergeven niet evenwijdig lopen. Kruisen de lijnen elkaar, dan spreekt men van een cross-over-effect. Als je nu een significant interactie-effect tussen twee variabelen is, maar het hoofdeffect van een van de variabelen niet significant, is het dan nog zinnig om iets te zeggen over het interactie-effect? Ik kan me namelijk voorstellen dat als een van de hoofdeffecten (een van de beide lijnen) niet significant is, er eigenlijk nog maar één significante lijn is en er feitelijk dus helemaal niets meer evenwijdig loopt of kruist.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.0k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een interactie-effect staat eigenlijk los van de hoofdeffecten. Deze kunnen significant zijn of niet, en dan kan er nog steeds interactie plaatsvinden. De kunst is eigenlijk dat interactie-effecten weinig anders betekenen dat een hoofdeffect per context kan verschillen. Er is meer aan de hand dan de som der delen.

Soms kan dan de afwezigheid van twee hoofdeffecten betekenen dat er een kruislingse interactie is, afhankelijke van de context klappen beide effecten om. Soms zijn beide significant, of slechts 1 (bijvoorbeeld de experimentele groep doet het altijd beter dan de controlegroep), maar lopen die verschillen steeds meer uit elkaar. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat het hoofdeffect alleen bestaat in de experimentele groep, maar niet in de controlegroep,

Hoe het ook zijn mag: het blijven interactie-effecten; het feit dat er slechts een lijn iets doet is de pure definitie van een interactie-effect. Als conditie A zich voordoet is het effect van B X groot en als conditie A zich niet voordoet is het effect van B Y groot.
door (63.0k punten)
...