Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij de hypothese "ervaring met pesten verklaart contact met collega's: hoe meer ervaring met pesten hoe slechter het contact met collega's", krijg ik een positieve b-waarde. Hoe duidt ik die nu? Je zou kunnen zeggen "contact met collega's" en een positieve b-waarde duidt op een toename van het contact. Dat kan bijna niet waar zijn. Hoe lees ik de b-waarde precies?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een b-waarde lijkt in veel opzichten op een correlatie (je gebruikt de correlatie om de b-waarde te berekenen). Er zitten dus drie elementen aan een b-waarde die je wilt bespreken:

1) de significantie van B [is die op basis van nulhypothesetoetsing relevant?]

2) De richting van B (positief betekent als X stijgt stijgt Y, en negatief betekent, als X stijgt daalt Y.

3) De kracht van een relatie. B-waarden zijn ruw. Iedere stijging van 1 punt op de onafhankelijke variabele (X) leidt tot een stijging van grootte B op de afhankelijke variabele (Y). Omdat dit schaalafhankelijk is kan dat wel een lastig te interpreteren zijn. De Beta is daarom ook handig om naar te kijken. Iedere stijging van 1 op X leidt tot een standaarddeviatiestijging van Beta in Y
door (63.1k punten)
...