Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste lezer,

Ik ben bezig met een onderzoek en mij is aangeraden om voor mijn mediaties en moderaties macro PROCESS van Hayes te gebruiken. Nu vroeg ik mij af of ik de resultaten hiervan ook kan gebruiken om mijn directe verbanden te verklaren. In deze resultaten wordt bootstrapping gebruikt, vandaar dat ik twijfel of het op deze manier de bedoeling is om mijn directe verbanden te interpreteren. Ik zie dat eigenlijk nooit op deze manier bij ander onderzoek naar mijn idee.

Beste lezer, kunt u mij adviseren wat te doen?

Met vriendelijke groet,

Inge
in Methodologie door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ja dat kan. Zowel direkte als indirecte effecten worden getoetst. Bootstrapping heeft hier eigenlijk niets mee te maken. Bootstrapping is het wiskundige proces waar de parameterschattingen (zowel direkt als indirekt) in plaatsvinden. Bootstrapping is een manier om heel veel steekproeven te trekken uit een streekproef, om zo dichter bij de waarschijnlijke populatiewaarde te komen.
door (63.1k punten)
Dankjewel voor het snelle beantwoorden van mijn vraag! Een gerelateerde vraag, moet ik voordat ik gebruik maak van een bootstrap of PROCESS al mijn variabelen standaardiseren (z-scores)? Ik zie in andere onderzoeken dat de beta vermeldt staat in tabellen, maar dan moet de bootstrap toch ook op basis zijn van de beta en niet op basis van de B?
naar mijn weten niet, tenzij je moderatie toetst. Ik heb gezocht naar de bron die dit bevestigd, maar kon deze niet vinden, dus controleer het voor de zekerheid nog zelf. In de relevante artikelen zag ik er in ieder geval niets over staan
Dankjewel, Ron!

Nog een vervolgvraag, wellicht dat je me daar ook mee kan helpen. Ik wil PROCESS gebruiken om aan te tonen dat er een medierend verband is, door middel van (o.a) te laten zien dat de confidence intervals geen 0 bevatten. Daar moet ik bootstrapping voor gebruiken, toch? Of staat dat los van elkaar?

Voor model 1 heb ik een standaard regressie uitgevoerd, omdat PROCESS niet laat zien wat de relatie is tussen de controle variabelen en de afhankelijke variabelen.

Echter, voor model 2 (waar ik mijn onafhankelijke variabele toevoeg) en model 3 (waar ik mijn mediator toevoeg) gebruik ik wel de macro van Hayes. Nu lukt dat prima, maar één controlevariabele gaat in model 2 heeft opeens een hogere (beta) coefficient dan in model 1. Dit is toch niet mogelijk, lijkt me?

Is dit de juiste manier om dit aan te tonen, of kan ik het beter op een andere manier doen?
Zou je deze vervolgvraag als nieuwe vraag aan het forum willen toevoegen? Dan is het voor andere studenten makkelijker om bij het zoeken deze vraag en een mogelijk antwoord terug te vinden.
Zal ik meteen doen!
...