Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Is het mogelijk om bij een online vragenlijst deelnemers te verzoeken zich in te leven in twee verschillende condities?
in Methodologie door (4.1k punten)
Deze vraag is onvoldoende duidelijk om een goed antwoord te geven. Leg meer uit over wat je wil; zie http://oupsy.nl/help/ask voor wat tips.
Wat ik me afvraag, is, of ik aparte groepen moet maken met deelnemers aan wie ik twee aparte vragenlijsten voorleg (versie (conditie)A en versie (conditie)B) en het dan doorgaat voor manipulaties die ik moet checken of dat ik in één enkele vragenlijst voorleg de vraag aan deelnemers zich eerst in te leven in situatie A en een paar vragen te beantwoorden, en dan situatie B en een paar vragen te beantwoorden. In de online vragenlijsten die ik aan de lopende band beantwoord op facebook heb ik zoiets wel zien langskomen, echter ik weet niet of dat ook GOED is. ?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Dit is het verschil tussen een between- en een within-subjects design. Beide zijn verdedigbaar en hebben voor- en nadelen, die uitgebreid aan bod komen in de cursus Psychologisch Experiment. Een niet uitputtend, kort overzicht:

  • Within- heeft meer power, want individuele verschillen hou je uit de error (de ruis in je data) omdat die individuen in beide condities zitten.
  • Bovendien heb je minder deelnemers nodig omdat elke deelnemer meerdere datapunten levert.
  • Bij within- wordt je validiteit verstoord als deelname aan de ene conditie een effect heeft op de data in de andere conditie. Denk aan leer-effecten, effecten van een manipulatie die nog niet zijn uitgewerkt etc.
  • Bij within- moet je daarom meestal veiligheidshalve 'counter-balancen': de helft van de deelnemers krijgt eerst de ene conditie, de helft eerst de andere conditie. Op die manier kun je naar volgorde-effecten kijken. Mochten die blijken te bestaan, dan kun je beide 'between'-condities niet samenvoegen, en is de 'tweede conditie' onbruikbaar, of in elk geval minder bruikbaar, waardoor je alsnog effectief een between-subjects design hebt.
  • Je moet dus, als een dergelijk scenario niet uitgesloten kan worden, poweren op een between-subjects design, met de mogelijke meevaller dat je hopelijk je between-condities samen kunt pakken.

Voor details, zie Psychologisch Experiment!

door (77.8k punten)
...