Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik wil de gegevens van mijn respondenten analyseren. In eerste instantie heb ik dat gedaan via UNIANOVA leeftijd BY cond_sc cons_rv en vervolgens een aanvullende analyse gemaakt via sort cases BY sekse. Bij mijn tweede UNIANOVA heb ik sekse direct meegenomen en deze ingevuld bij RANDOM. Bij deze laatste optie krijg ik een hele mooie discriptieve tabel maar is mijn between subjects tabel totaal anders dan bij de eerste methode. Hoe kan dit en wat is de beste methode om te gebruiken?

in Univariate (descriptieve) statistiek door (150 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hoewel we over het algemeen geen antwoord geven op vragen die direct betrekking hebben op het eindpaper kan ik wel kort iets zeggen over RANDOM: deze niet gebruiken. Het volledige antwoord is te complex voor de gestelde vraag, maar RANDOM is niet hetzelfde als een covariaat, maar is een variantie-component die ervan uitgaat dat de data getrokken is uit een hierarchie van verschillende populaties en dat verschillen hierarchisch te verklaren zijn. Dit is handig bij zaken zoals, klassen, scholen, ziekenhuizen, etc. waar clusters van waarnemingen binnen zo'n populatie-variabele meer op elkaar kunnen lijken dan tussen populaties, maar dat is niet hetzelfde als het verschil tussen twee populaties toetsen.

Kort gezegd: gebruik RANDOM niet (tot OP:Psychologische Modellen). Als er al een goede reden is om sekse mee te nemen, dan als fixed factor (of als covariate).
door (61.8k punten)
...