Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Soms wordt verwezen naar R, een soort alternatief voor SPSS. Wat is R, en hoe kom ik er aan?
in Anders door (77.8k punten)

1 Antwoord

3 leuk 0 niet-leuks

R is inderdaad een statistisch programma, net als SPSS. R heeft echter een aantal voordelen ten opzichte van bijna alle andere statistisch programma's die voortvloeien uit het feit dat R open source is:

  1. R is gratis, dus je kunt het altijd blijven gebruiken (als je geen student meer bent, moet je een licentie voor SPSS kopen, of je werkgever moet dat doen);
  2. R bevat veel meer, en veel geavanceerdere analysetechnieken, omdat iedereen zelf zogenaamde 'packages' met analysetechnieken kan schrijven en toevoegen.

Je kunt R downloaden op http://r-project.org (het is beschikbaar voor Windows, OSX en Linux), en je kunt een portable versie downloaden op http://sourceforge.net/projects/rportable, die je niet hoeft te installeren en dus op een USB stick of in je dropbox kunt zetten.

Als je R eenmaal hebt geinstalleerd, kijk dan hier om te zien hoe je data van SPSS in R krijgt.

Voor sommige mensen is een nadeel van R dat er standaard geen Graphical User Interface (GUI) bij zit. Veel mensen die SPSS leren, leren in eerste instantie te werken met de GUI (de menu's). Hoewel SPSS achter de schermen met scriptjes werkt, die in SPSS 'syntax' heten, worden de meeste mensen hier niet aan blootgesteld. In R werk je juist standaard wel met die scriptjes. Nu is dit geen groot nadeel om twee redenen:

  1. Naarmate je verder vordert als onderzoeker, zul je op een gegeven moment sowieso van de scriptjes gebruik moeten maken (in SPSS dus van de syntax). Dit heeft twee redenen:
    1. Als je de syntax gebruikt, leg je automatisch een log aan van je analyses. Je kunt in je syntax bovendien commentaar toevoegen. Hierdoor kunnen collega's en begeleiders makkelijk zien wat je doet, wat noodzakelijk is voor samenwerking en goede begeleiding;
    2. Je kunt met de syntax een hoop dat je niet kunt met de menustructuur, ook in SPSS. Dit is de reden dat je in Psychologisch Survey ook de syntax moet gebruiken op een gegeven moment: dan moet je dingen doen die gewoonweg niet kunnen met de beperkte GUI van SPSS.
  2. Er zijn voor R allerlei GUIs te downloaden, zodat je alsnog gebruikt kunt maken van menu's. Zo zijn er bijvoorbeeld Deduce (http://deducer.org) en R Commander (http://socserv.mcmaster.ca/jfox/Misc/Rcmdr/), en er staat een hele lijst op http://sciviews.org/_rgui/. Natuurlijk kun je met die GUIs minder doen dan als je R rechtstreeks aanspreekt, maar dat geldt ook voor SPSS.

Als je R eens uit wilt proberen, kun je een van de vele websites met tutorials, uitleg, en handleidingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

Er staat een "A Quick and (Very) Dirty Intro to Doing Your Statistics in R" op http://homes.msi.ucsb.edu/~byrnes/rtutorial.html

De universiteit van York heeft een wiki met veel pagina's waar R wordt uitgelegd: http://wiki.math.yorku.ca/index.php/R:_Index

Om je op weg te helpen, kun je ook wat 'echte analysescripts' bekijken. Er zijn er bijvoorbeeld een aantal gepubliceerd op http://sciencerep.org/?studies.

Er zijn een aantal pagina's met hulp voor blinden en slechtzienden die graag R willen gebruiken, zoals http://www.r-statistics.com/2010/05/helping-the-blind-use-r-by-exporting-r-console-to-word/ en http://r-resources.massey.ac.nz/lurn/LURNch2.html.

door (77.8k punten)
bewerkt door
...