Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Ik heb als afhankelijke variabele sportverandering met 2 metingen. Vervolgens gebruik ik twee factors van ieder twee lagen (voorlichting en leeftijd). Ik heb vier groepen, maar geen experimentele groep. Ik zou dus denken dat het contrast Helmert niet van toepassing is.

Repeated is niet orthogonaal en vergelijkt niet iedere groep met elkaar.

Klopt het dan dat ik hier het beste het contrast Difference kan kiezen? Of zit ik dan helemaal verkeerd te denken?

Ik mis in de bronnen een beetje de uitleg over deze contrasten.

Ik hoor graag jullie advies.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (150 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een difference contrast is hetzelfde als een helmert-contrast, maar dan omgekeerd. Een difference contrast vergelijkt iedere groep met het gemiddelde van alle voorgaande groepen. Een helmert contrast vergelijkt iedere groep met het gemiddelde van alle opvolgende groepen.

De overige opties zijn varianten van het vergelijken tegen een 'referentiegroep'. Onthoud dat contrasten per definitie niet alles met alles vergelijken, omdat contrasten een verfijndere analyse vormen.

Als je op de between subjects variabele alles met alles wilt vergelijken zul je bij 'Post Hoc...' moeten zijn. Kies daar de between subject variabele die je uitgeplozen wilt hebben en kies een passende correctiefactor (Bonferroni is het strengst, Tukey is vaak een goede middenweg, etc.).
door (61.9k punten)
...