Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Als je begint met drie schalen en je komt er na een factoranalyse achter dat er eigenlijk sprake is van een combinatie van twee schalen die 1 factor vormen, moet je dan je MRA's uitvoeren met deze twee factoren of mag je er ook voor kiezen om de MRA's uit te voeren op basis van de oorspronkelijke drie schalen (na evt. verwijdering van items obv itemanalyse)?

Alvast bedankt! :)
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (360 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Wat bedoel je als je zegt "dat er eigenlijk 2 schalen zijn'? Want er zijn verschillende criteria om te kiezen hoeveel factoren je 'trekt'. De standaard in SPSS, het "Kaiser criterium", is een van de slechtere criteria. Het is belangrijk om de verschillende informatiebronnen te vergelijken; theorie is er een van. Factorladingen en eigenwaarde zijn andere bronnen, n et als de inhoud van de items.

Als je een bestaande schaal gebruikt, werkt die schaal in jouw populatie niet zoals bedoeld. In dat geval is je operationalisatie minder valide; misschien zelfs helemaal niet meer valide.

Als je een eigen schaal hebt ontwikkeld, is dit een aanwijzing dat je theorie over hoe de items zich tot elkaar verhouden niet klopt.

In beide gevallen geldt: bestudeer de items grondig, zowel de tekst van elk item, als de histogrammen van de items en de correlaties tussen alle items onderling. Vergelijk die informatie met je factorstructuren. Trek bovendien ook 1, 2, en 4 factoren, en kijk wat er dan gebeurt. Combineer al die informatie in je subjectieve eindoordeel, en zorg dat je je overwegingen en onderbouwingen goed documenteert voor je begeleider en/of andere wetenschappers in de toekomst.

Tot slot zou ik die besluiten en overwegingen bij je verslag/artikel voegen als 'supplemental materials'. Op die manier kunnen anderen makkelijk zien wat je precies hebt gedaan en waarom.
door (77.8k punten)
...