Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb mijn vragenlijst online gezet en ik krijg de resultaten binnen. In de excel sheet van thesistools zie ik een respondent die alleen de eerste 2 vragen heeft beantwoord. De overige vragen (de items) zijn niet beantwoord. Kan ik deze respondent in de excel sheet al verwijderen of doe ik dat pas nadat alle gegevens in SPSS zijn geimporteerd? Hoe doe ik dat vervolgens in SPSS zonder dat ik mijn data 'beschadig'?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (400 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Ik denk dat het verstandig is om de ruwe data (excel bestand) te behouden. Zodat (eventueel) andere kunnen zien welke data er mist en welke je verwijderd hebt.

Wat ik zou doen is een hoofdbestand maken in spss waarin alle (ook onvolledige data) in staat. Dit is dus het direct gekopieerde excel bestand. De ontbrekende data kun je daarna verwijderen en dit databestand sla je op onder andere naam, bijv werkbestand.spv oid.

In je verslag zou ik vermelden dat er 1 rspondent was die de survey niet helemaal heeft ingevuld.

Succes!

Remy
door (270 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Ik wil Remy's antwoord graag bevestigen.

Verwijder NOOIT data.

De enige toegestane methode om data te verwijderen is met een analysescript, zoals 'syntax' in SPSS of het een R-script.

Dit komt omdat het proces van je allerruwste data tot je uiteindelijke analyses zoveel mogelijk reproduceerbaar moet zijn. Dit om fraude uit te kunnen sluiten, en zodat op die manier foutjes nog teruggevonden kunnen worden.

Zie http://oupsy.nl/help/444/hoe-selecteer-verwijder-ik-een-aantal-proefpersonen-in-spss?show=445#a445 voor antwoord op je tweede vraag: hoe verwijder je op een nette manier data?
door (77.8k punten)
...