Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Schaalanalyse met behulp van Cronbach's alpha geeft me een antwoord op de vraag of de samenhang tussen items binnen een dimensie groot genoeg is.

Is er op een manier de mogelijkheid om schaalanalyse in te zetten bij het bepalen of een onafhankelijke variabele effect heeft op een afhankelijke variabele?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een kort-door-de-bocht-antwoord; nee. De betrouwbaarheidsanalyse is op itemniveau, verbanden worden op variabeleniveau gedaan.

Dat gezegd hebbende: een raamwerk waarin betrouwbaarheidsanalyse (moderne tesstheorie, zoals factoranalyse) gecombineerd wordt met een regressieraamwerk met predictoren en afhankelijke variabelen bestaat wel. Dit heet een structureel vergelijkingsmodel (structural equation model https://en.wikipedia.org/wiki/Structural_equation_modeling) waarbij manifeste variabelen (de gemeten vragenlijstitems) gebruikt worden om latente variabelen op samen te stellen (een op factorladingen gewogen gemiddelde) en de latente variabelen worden verbanden op gespecificeerd. Deze analysetechniek kan niet in SPSS worden uitgevoerd, maar wel in onder andere R (package lavaan), MPlus, EQS, en LISREL
door (63.5k punten)
...