Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wanneer een onafhankelijke variabele 2 condities heeft en ik het effect ervan op een afhankelijke variabele wil analyseren, ga ik 2 groepen vergelijken. Daarvoor gebruik een onafhankelijke t-toets. Wanneer er een voormeting is en een nameting en ik wil het effect van dezelfde onafhankelijke variabele meten op het verschil tussen de nameting en de voormeting, moet ik dan een ANOVA gebruiken of kan dat ook met een t-toets? Ik kan het verschil tussen de twee metingen toch zien als de afhankelijke variabele.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Twee losse t-toetsen is niet ideaal. Een eenweg-ANOVA levert ook niet veel op als het als een onafhankelijke t-toets wordt gebruikt.

Er zijn in ieder geval vier oplossingen te bedenken:

Een t-toets met als afhankelijke variabele de verschilscore tussen moment 1 en 2

Een ANOVA met als afhankelijke variabele de verschilscore tussen moment 1 en 2

Een ANCOVA met moment 2 als afhankelijke variabele en moment 1 als covariaat

Een (mixed) Repeated Measures ANOVA met de meetmomenten als within-subjects factoren en de groepsvariabele als between-subjects factor

PS: ik heb bewust regressieanalyse hier niet bij gezet, omdat dit in wezen exact dezelfde optie is als de ANCOVA; in SPSS staat het onder andere menu's, maar onder de motorkap gebeurt hetzelfde
door (63.1k punten)
...