Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wanneer ik een moderatiemodel toetst via regressie komt er een heel andere coefficient uit dan wanneer ik dezelfde interactieterm opneem in een multilevelanalyse (beiden niet significant). Wanneer ik van beiden resultaten een visualisatie maak dan lopen de lijnen ook echt in een andere rchting.

Ik heb de volgende syntaxen gebruikt:

REGRESSION
    /STATISTICS R ANOVA COEFF CI(95)
    /DEPENDENT OordeelT
    /METHOD=ENTER Conditie ZAltru Con_Altru.

MIXED OordeelT with conditie ZAltru
    /print=solution testcov
    /method=reml
    /fixed=intercept Conditie ZAltru Conditie*ZAltru
    /random=intercept| subject(groep).

Hoe komt het dat de uitkomst niet hetzelfde is? Doe ik iets fout? Of is dit niet van belang en kan ik het gewoon negeren omdat ze niet significant zijn?

Wat me wel opvalt is dat ik bij de eerste syntax van tevoren een interactieterm heb moeten aanmaken via compute. Bij de syntax voor de  multilevelanalyse hoeft dat niet volgens de reader. Kan het hiermee te maken hebben?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (170 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Dit is een vraag over de tentamenopdracht, dus daar kan ik inhoudelijk niet op ingaan.

In het algemeen geldt dat als de regressie analyse andere resultaten geeft dan de multilevel analyse het dus blijkbaar goed is om een multilevel analyse te doen. Je corrigeert dan voor de variantie die door de groepsverschillen is ontstaan.

Verder geldt in het algemeen: als de coëfficiënten van de interactieterm verschillen dat dan ook de bijbehorende figuren verschillen. Dat is logisch want die figuur is gebaseerd op de desbetreffende coëfficiënten.

De MIXED procedure is flexibeler dan de REGRESSION procedure als het gaat om het opgeven van een interactieterm, dmv het sterretje. Inderdaad wel vreemd dat dit in REGRESSION nooit is aangepast.
door (11.7k punten)
geselecteerd door
...