Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste allen,

Ik heb een mediatie analyse gedraaid voor het effecten van X (onafh) op Y (afhankelijke/ outcome), gemedieerd door M, dmv PROCESS.
De relatie van X op Y met M laat een beta zien van .05 (ns) bij het directe effect (dus met mediator).
Het Totale Effect (zonder mediator) laat een beta zien van .01. Er zou dus sprake kunnen zijn van mediatie effect (het effect met de mediator wordt 'gedempt'), maar hier mijn vraag:
Moet ik ook kijken naar de richting van het coefficient (zoals bij bij een reguliere regressie analyse) of is het voldoende enkel vast te stellen dat het effect gedempt is?

Laten we er van uitgaan dat alles significant is, met correcte CI's die geen nul bevatten.

Het probleem is namelijk dat de richting van het coefficient tegenovergesteld aan de verwachtingen is. Ik verwacht een negatieve beta (score X hoog, score Y laag of andersom). Dit zou geen probleem zijn als we enkel naar een dempend (of versterkend) effect hoeven te kijken, maar wel wanneer we ook de richting van de coefficienten mee moeten nemen in de interpretatie en resultaatbeschrijving.

Met vriendelijke groet en hartelijk dank,
Remy Hertogs
850020370

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (270 punten)

2 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks
Kort antwoord: ja. De richting van de coefficient is van essentieel belang. Of dit nu in een mediatiemodel is of niet. De richting van de coefficient is van zo'n groot belang dat dit in het stelsel van hypothesen eigenlijk al gespecificeerd had moeten worden.

Als de data dan een 'tegenovergesteld' antwoord geeft: significant, maar in de verkeerde richting, dan is dat informatie die de hypothese weerlegt! In de discussiesectie zou dan enige soul-searching gedaan moeten worden.
door (63.5k punten)
1 leuk 0 niet-leuks

Nog twee toevoegingen

  1. Kijk vooral zoveel mogelijk naar betrouwbaarheidsintervallen. De puntschattingen van de regressie-coefficienten kunnen vrij sterk verschillen van steekproef tot steekproef, en moeten dus nooit worden gebruikt om beslissingen op te baseren (het zijn eigenlijk 0% betrouwbaarheidsintervallen).
  2. Houd er rekening mee dat je zonder experimenteel design met meerdere meetmomenten eigenlijk geen conclusies over mediatie kunt trekken, dus wees dan navenant tentatief in je discussiesectie (zie http://oupsy.nl/help/1949/mediator-conceptueel-ook-onderdeel-zijn-van-een-predictor voor een link naar een artikel met uitleg).
door (77.8k punten)
...