Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik maak voor de opdracht van het onderzoekspracticum Kwalitatief Onderzoek gebruik van slechts twee interviews. Dat vind ik lastig lastig, want nu lijkt het mij logischer en completer om de kenmerken, ervaringen en meningen van de deelnemers te beschrijven in termen van "een deelnemer vond dit, de ander dit". Maar ik neem aan dat dat niet de bedoeling van de opdracht is.

Het voelt onnatuurlijk dat ik het compleet kan opschrijven maar dat dit niet de bedoeling is.

Hoe moet ik hier mee omgaan?

Dankje!
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (770 punten)
bewerkt door
Nog een extra opmerking over deze vraag:

Het doel van kwalitatief onderzoek is om 'beyond the data' te gaan;niet alleen beschrijven en indexen,maar ook onderliggenden verbanden/constructen/meningen te vinden. Maar er zijn met twee deelnemers weinig data om zulke verbanden te zien.

De twee deelnemers kunnen wel meerdere redenen noemen die duiden op een zelfde construct (bijvoorbeeld meerdere voordelen van oppassen die duiden op zingeving).

Maar ik zie ook verschillen tussen de twee deelnemers, waarbij de verschillen in oppassituatie ook (vermoed ik) leiden tot andere onderliggende psychologische constructen. Als ik nou meer deelnemers heb kan ik hier verbanden in gaan zien. Maar nu kan ik alleen een individueel geval beschrijven, ik heb niet genoeg data om conclusies te trekken.

Ik zit dus een beetje in het dilemma van enerzijds verbanden willen zien, 'go beyond the data' (want dat is de opdracht, mijn codeer skills te laten zien!), maar ook om niet conclusies te willen trekken op basis van slechts een case.

Misschien wil ik teveel en doe ik een beetje moeilijk :) Maar misschien kun je wat helderheid hierover geven.

En nog even een laatste toevoeging: het vinden van verbanden en constructen lijkt me al een beetje kwantitatief maken van observaties. Ik ben nu een beetje verdwaald geraakt.

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
De opdracht is een oefening die bewust eenvoudig is gehouden, enerzijds om eenvoudig te beginnen en anderzijds om de tijdsbelasting niet te groot te maken. Een kwalitatief onderzoek zal zeer zelden uit twee interviews bestaan. Toch kan je wel ' beyond the data' komen door overeenkomsten of tegenstellingen te constateren, patronen te zoeken etc., ook al heb je heel weinig data.

Ik kan me voorstellen dat de oefening nu wat kunstmatig overkomt. ook al omdat je geen discussie hoeft te schrijven. In die discussie zou je verder kunnen gaan en je resultaten aan theorieën en eerder onderzoek kunnen koppelen.
door (1.3k punten)
geselecteerd door
...