Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij opdracht 6.2.1 (methode van onderzoek) van S13131 - Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse. Wordt er gevraagd of het hier om een selecte of aselecte steekproef gaat. Het feit dat er 100 deelnemers op een gestructureerde wijze worden gekozen uit de 300 ambtenaren (elke derde van de werknemerslijst) doet mij vermoeden dat het hier gaat om een selecte steekproef noch duidelijk een aselecte steekproef (niet iedereen heeft een gelijke kans om in de steekproef te komen). Het programma heeft echter als antwoord dat dit aselect is. Hoe zit dit?
in (Digitale) werkboeken door (400 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De cruciale vraag hier is of er een systeem in de werknemerslijst zit. Zoja, dan is het een selecte steekproef. Als de volgorde op die werknemerslijst echter willekeurig (random) is, dan is 'systematische selectie van een derde' gelijk aan aselecte selectie.

Aangezien die informatie niet bekend is, zijn beide antwoorden te verdedigen. Ikzelf zou ook 'aselect' kiezen, omdat de werknemerslijst waarschijnlijk niet is geordend op een relevante variabele.
door (77.8k punten)
...