Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb nu eindelijk begrepen hoe ik meerdere interval of ratio variabelen (hierarchisch) kan analyseren. Nu wil ik graag een dichotome variabele in mijn regressiemodel opnemen: afhankelijke variabele = emotionele intelligentie, onafhankelijke variabele = sociale angst. Ik wil het verschil tussen mannen en vrouwen weten. Kan ik op een of andere manier met een dummy variabele werken, om deze drie variabelen in een regressiemodel te stoppen? Hoe dan? Of moet ik met split file de vrouwen van de mannen scheiden?

in Anders door (130 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een dichotome variabele is een categorische variabele met twee categorieen. Hiervoor is het niet nodig om een dummy te maken. Dummy-variabelen zijn namelijk weinig anders dan het opknippen van een categorische variabele in een serie dichotome (ja/nee) variabelen.

Dichotome variabelen kunnen daarom zondermeer opgenomen worden in een regressieanalyse. De reden is dat dichotome variabelen een magische mix van categorisch en numeriek zijn. Ongeacht welke categorie de eerste of de tweede is, en welk getal er ook aan gehangen wordt: de onderlinge afstand tussen de twee categorieen is altijd hetzelfde. 0 en1, of 1 en 0; 10 en 1000, of 1000 en 10, de positie wisselt weliswaar, maar de afstand tussen beide blijft gelijk.

Een dichotome variabele kan daarom zonder aanpassing en zonder extra procedure aan de lijst independent variables worden toegevoegd.
door (63.5k punten)
Ik denk ik snap het zo langzaam...dank je wel.
...